07.06.2011 / Ženske reprezentance

Slovensko žensko člansko reprezentanco v sredo čaka druga tekma tekmovalnega ciklusa divizije B v letu 2011. Naša dekleta se bodo ob 21:30 uri po srednjeevropskem času pomerile s Portugalsko. Izbrana vrsta Borisa Zrinskega se je na skrajni jugozahod Evrope podala brez poškodovane Maje Erkić. Kapetanski trak bo v času njene odsotnosti nosila Nataša Radulović.

Reprezentanca z Iberskega polotoka je v drugi tekmovalni ciklus vstopila močno oslabljena. Tako kot v vrsti Slovenije tokrat med njimi ni njihove najboljše košarkarice Sonije Reis (189 cm, 1984), ki je na začetku letošnjega februarja prestopila k evroligašu iz Valencije, že dober mesec kasneje pa sezono končala zaradi strganih križnih vezi, ki si jih je poškodovala na enem izmed treningov svoje ekipe. Košarkarica, ki sicer igra na položaju krilnega centra, je v prvem ciklusu povprečno dosegala 24 točk, 9.3 skokov ter 1.3 podaje na tekmo. Sloveniji (67:63) je na Ježici (10. avgust 2010) tedaj nasula 31 točk in jim dodala še 9 skokov, 3 podaje, 6 ukradenih žog in 3 blokade.

Portugalska ženska članska vrsta je tako pred zadnjimi tekmami v diviziji B doživela nemalo sprememb. V izbrani vrsti je za razliko od prvega dela kar sedem novink. Na prvi tekmi drugega dela so jih na domačem parketu presenetile Norvežanke (55:49), ki so z uspehom napravile uslugo tudi slovenskim dekletom. Slednje namreč le še zmaga loči od zadanega cilja – (vsaj) ohranitve drugega mesta v skupini A. V vrsti naslednjih slovenskih nasprotnic je v Skandinaviji največ prikazala robustna Joana Lopes (186 cm, 1986). Slednja je vknjižila 13 točk in 11 skokov, minulo sezono pa je z ekipo Vagos nastopala v pokalu EuroCup (12.3 točke, 7.1 skok, 1.8 podaje, 1.6 pridobljene žoge na tekmo).


Boris Zrinski, selektor Slovenije:

"Na gostovanju proti Portugalski nas, kljub njihovemu porazu v četrtem krogu proti Norveški, čaka težko delo. Po hitrem pregledu te tekme je bilo moč videti, da po Soniji Reis pod obročem znova premorejo dominantno košarkarico. Joana Lopes je bila s 13 točkami prva strelka tekme, svojemu izkupičku pa je dodala tudi 11 skokov. Portugalska igra se po danem košu nadaljuje z agresivno obrambo po celotnem igrišču. Kljub vsemu imamo dovolj časa za pripravo na srečanje. V ekipi si želimo zadržati visok tonus borbenosti in želje. Ob takšnem pristopu, kot smo mu bili priča proti Švedinjam, verjamem, da lahko presenetimo tudi Portugalke."  

Teja Oblak, branilka Slovenije:

"Na Portugalsko odhajamo z željo, da tudi na gostovanju dokažemo, da se lahko enakovredno borimo z njihovo reprezentanco. Na Ježici, ko so igrale precej agresivno obrambo, smo jih v letu 2010 že premagali in upam, da to ponovimo tudi v Lizboni." 

Nataša Radulović, branilka Slovenije:

"V portugalski reprezentanci manjka Sonia Reis, tudi sami pa se na gostovanje podajamo oslabljeni, saj z nami ne bo kapetanke Maje Erkić. Če pokažemo takšno željo in igro kot proti Švedinjam, mislim da nam nova zmaga ne uide."


PRVA TEKMA S PORTUGALSKOAvtor: KZS/Aljaž Močnik
10.06.11 / Ženske reprezentance

Slovensko žensko člansko reprezentanco v soboto čaka še...

08.06.11 / Ženske reprezentance

V Casal de Cambri so košarkarice slovenske članske izbrane vrste...

05.06.11 / Ženske reprezentance

Slovenska ženska članska reprezentanca je na prvi tekmi drugega...

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011