05.06.2011 / KZS

Ta konec tedna se je prvič od osamosvojitve na uradnem obisku v Sloveniji mudil eden izmed predsednikov FIBA, Yvan Mainini, ki je s predstavniki KZS-ja in EuroBasketa 2013 spregovoril tudi o tem največjem projektu, ki ga bo čez dve leti gostila naša država. Nekaj o tem, spremembi sistema tekmovanja, odnosih s FIBA Europe ter ulični košarki, pa je delil tudi medijem.

"Nekaj normalnega je, da predsednik FIBA poskuša obiskati čim več držav, zelo pomembno pa je tudi, da je prisoten tudi v državah, ki niso tako velike po površini, a so zelo pomembne po delu in aktivnosti. Sam sem bil kot sodnik prisoten na mnogih velikih tekmovanjih, kjer sem spoznal veliko pomembnih košarkarskih stvari in velikokrat sem videl kolikokšno število slovenskih navijačev je obiskalo ta prvenstva, kjer so bili vedno ena izmed dveh najštevilčnejših publik. To pokazuje, da je Slovenija navkljub svoji majhnosti velika košarkarska država. Ko sem kandidiral za predsednika FIBA sem dal Iztoku Remsu obljubo, da bom prišel tudi k vam, obljubo sem držal in lahko povem, da je vse, kar sem do zdaj videl, fenomenalno. Želim se zahvaliti Romanu Volčiču, predsedniku KZS, in Košarkarski zvezi Slovenije, s katero bomo naredili marsikaj skupnega," je uvodoma začel prvi predsednik FIBA na obisku pri KZS, ki si je vzel čas tudi za novinarska vprašanja.
 
Na naslednjem evropskem prvenstvu bo nastopalo 24 reprezentanc, kar bo prvič v zgodovini. Menite, da je to dobro?

"V tem trenutku ne morem podati mnenja ali je udeležba 24 reprezentanc na EP dobra ali slaba, to bomo videli po EuroBasketu 2011, čeprav mi je žal, da je do širitve iz šestnajstih ekip prišlo tako hitro. Bolj bi si želel, da bi se delalo po koledarju, ki je bil pred tem usklajen in, da bi imeli več časa, da pripravimo vse. Menim, da je evropska košarka v zadnjem času izredno napredovala, saj je v tem trenutku na stari celini enajst ali pa dvanajst reprezentanc, ki se lahko borijo za medalje in za nastop na svetovnem prvenstvu ter olimpijskih igrah. Imel sem priliko videti ogromno tekem, na katerih se vidi, da je v vseh državah veliko mladih igralcev, ki dobijo veliko priložnosti, kar lahko prinese drugačno sliko v Evropi.

Koliko FIBA sodeluje s FIBA Europe?

"Med obema organizacijama je veliko skupnih interesov in kot Evropejec ter nekdanji predsednik FIBA Europe ne morem misliti nič slabega. Čas je pripeljal do tega, da so odločitve FIBA Europe samostojne in mislim, da je to normalen proces. Želel bi pojasniti, da je FIBA asociacija zveze držav in nikakor različnih zon, zato menim, da vsaka od držav pripada FIBA."

Kaj mislite o evropskem prvenstvu 2013, ki ga bo gostila Slovenija?

"Menim, da bo to prvenstvo izjemno uspešno, garancija pa je že izgradnja nove dvorane v Ljubljani, ki pomeni ogromno ne le za to tekmovanje, temveč na splošno za prihodnost košarke. S takimi dvoranami lahko vsakdo organizira velike dogodke, s katerimi se veča popularnost košarke in s čimer je lahko ta šport le še boljši. Brez te dvorane evropskega prvenstva v Sloveniji ne bi bilo, kljub temu, pa morajo biti dobri tudi ostali objekti. Dvorane morajo biti dober začetek, nikakor pa konec, z njimi pa se lahko klubska in reprezentančna tekmovanja razširijo. Menim, da bodo morale izbrane vrste v prihodnje več igrati na domačih terenih, ne le, da se tam pripravljajo, odločilne tekme pa igrajo drugje. Evropsko prvenstvo je namreč izredno pomembno za promocijo države, ki ga organizira, medtem ko je drugod tega manj. Navijači morajo biti zraven svojih junakov, jih čutiti bližje in pri tem je nogomet naredil velik korak naprej, košarka pa mu enostavno mora slediti."

Frekvenca tekmovanj je v košarki zelo velika, zaradi česar so igralci mnogokrat preutrujeni. Kakšno je vaše mnenje glede tega?

"Tako vprašanje sem pričakoval, saj je tudi povsem logično. FIBA z vsemi organizacijami že razmišlja o tej težavi in pripravlja skupne predloge, ki bi lahko kmalu prišla do realizacije. Potrebno je biti optimist in realist obenem, saj bo pred letom 2015 težko prišlo do kakršnekoli spremembe. Zelo bi bilo dobro tudi, da enako vprašanje postavite tudi vsem trenerjem, saj tudi oni mislijo, da so za vsako tekmovanje potrebne daljše priprave za doseganje najboljše forme. Igralci morajo biti v dobri formi, a se morajo tudi, kakor vsak izmed nas, dobro odpočiti. Živimo v svetu, v katerem mora imeti vsak izmed nas določeno odgovornost, ki jo moramo mi izpolniti tako, da najdemo najboljši možni sistem za vse."

Ste imeli v Sloveniji možnost obiskati tudi kakšno tekmo?

"Tu nisem videl nobene tekme, a vseeno dobro poznam slovensko košarko, o kateri sem govoril tudi s predsednikom KZS, Romanom Volčičem, ministrom za šolstvo in šport, dr. Igorjem Lukšičem, prek katerih sem seveda videl, da je ta šport v življenju vaših državljanov zelo prisoten. V tem delu Evrope sta košarkarska tradicija in kultura izjemni."

Do EuroBasketa v Sloveniji sta nekaj več kot dve leti. Kaj morajo organizatorji narediti, da bo to prvenstvo boljše od prejšnjega?
   
"Aktivnosti v tej smeri so se že začele in ta naš obisk je eden izmed prvih korakov k dobri organizaciji. Vsakdo, ki želi narediti nekaj dobrega, mora začeti delati veliko vnaprej in 27 mesecev, kolikor je do prvenstva v Sloveniji, je dovolj časa za kakovostno pripravo dogodka. Meseci, ki so pred nami, morajo biti baza za naprej, ko bi se moralo vse izpeljati tako dobro, kakor vsi pričakujemo. Jasni morajo biti komercialni odnosti, licence, prodaja, obenem pa moramo skupaj naresti načrt promocije košarke, ki bi moral biti garancija za uspešno prvenstvo."

Je prihodnost košarke tudi v igri 3na3?

"Mislim, da bo ulična košarka 3na3 vključena že na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016 in sicer kot predstavitveni šport, leta 2020 pa bi že lahko bil olimpijski šport. Ta sistem igre bi predstavljal novo dimenzijo za vse, ki se ukvarjajo s košarko. Klasična igra '5 na 5' bi seveda še vedno ostala, šlo bi le za dodatno dimenzijo, kot jo pri odbojki predstavlja odbojka na mivki. V Braziliji smo se o tej temi veliko pogovarjali, organizatorji pa so pokazali interes, da bi se na prelepih plažah Ria poleg odbojke igrala tudi košarka. Od svojih sodelavcev sem slišal, da je v Sloveniji ulična košarka zelo razvita, oziroma, da je storjenega že ogromno in, da je ta šport tu zelo popularen."
 
Avtor: KZS/Anže Blažič
08.06.11 / KZS

V soboto, 11. junija, bo ob 11.00, v konferenčni dvorani Horus v...

03.06.11 / KZS

Slovenijo je z obiskom počastil predsednik svetovne košarkarske...

02.06.11 / KZS

V četrtek pozno popoldne je v Slovenijo pripotoval predsednik...

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011