04.06.2011 / Ulična košarka 2011

Predsednik svetovne košarkarske organizacije FIBA Yvan Mainini, ki se je v Sloveniji mudil v četrtek in petek, je nekaj besed spregovoril tudi o ulični košarki, njeni prihodnosti v svetu ter organiziranosti v naši državi. Po njegovem mnenju bo ta šport v prihodnjih letih še bolj pridobil na veljavi!

"Od svojih sodelavcev sem slišal, da je v Sloveniji ulična košarka zelo razvita, oziroma, da je storjenega že ogromno in, da je ta šport tu zelo popularen," je dejal predsednik FIBA o igri 3na3, ki v Sloveniji organizirano poteka že osmo sezono.
 
O tem kako velik pomen ima ulična košarka v svetu, ki postaja vedno bolj in bolj organizirana, razširjena in popularna, pa je povedal: "Mislim, da bo ulična košarka 3na3 vključena že na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016 in sicer kot predstavitveni šport, leta 2020 pa bi že lahko bil olimpijski šport. Ta sistem igre bi predstavljal novo dimenzijo za vse, ki se ukvarjajo s košarko. Klasična igra '5 na 5' bi seveda še vedno ostala, šlo bi le za dodatno dimenzijo, kot jo pri odbojki predstavlja odbojka na mivki. V Braziliji smo se o tej temi veliko pogovarjali, organizatorji pa so pokazali interes, da bi se na prelepih plažah Ria poleg odbojke igrala tudi košarka."
 
Kaj pa pravijo podatki v Sloveniji? Državno prvenstvo v ulični košarki v Sloveniji pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije poteka že osmo sezono, ekip in igralcev pa je vsako leto več. Tako se je lani na turnirjih Samsug DP-ja predstavilo več kot 150 ekip z več kot 1.000 košarkarji, ki so se borili tudi za nastop na največjem mednarodnem turnirju v Moskvi (Moscow open).
 
Na njem (poleg tega so slovenske ekipe nastopale še na močnih mednarodnih turnirjih v italijanskem Caorleju in hrvaškem Braču) so slovenske barve izjemno uspešno zastopali košarkarji Perkmandeljca Partije in Nike LeBrona, ki so bili tretji na svetu, najboljši zabijalec na zemeljski obli pa je tam leta 2007 postal Mićo Ilić.
 
V tej sezoni je ulična košarka v Sloveniji še večja in celovitejša, saj poleg igre 3na3 vsebuje tudi 1na1 ter 2na2. Slednjo letos predstavlja Intersport Kletka strahu, eden največjih uličnih spektaklov v Sloveniji, v igri 1na1 pa se lahko najboljši košarkarji merijo v Red Bull King of the Rocku, ki ponuja možnost odhoda na sloviti Alcatraz!
 
Ulična košarka je v Sloveniji torej izredno dobro razvita, za kar se gre zahvaliti vsem igralcem in igralkam, zaradi katerih so turnirji obiskani in enostavno dobri ter zaradi katerih je organiziranost igranja pri nas ob boku tistemu v Franciji, Litvi, Nemčiji, Rusiji in celo ZDA.

Avtor: KZS/Anže Blažič
06.06.11 / Ulična košarka 2011

Dobra košarka, osvežilni napitki, topla voda v bazenu, lepa dekleta...

06.06.11 / Ulična košarka 2011

Po drugem turnirju Samsung DP v ulični košarki so se nekoliko...

05.06.11 / Ulična košarka 2011

Na drugem turnirju osme sezone Samsung DP v ulični košarki, ki...

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011