03.06.2011 / KZS

Slovenijo je z obiskom počastil predsednik svetovne košarkarske organizacije FIBA, Yvan Mainini, ki se je v četrtek in petek skupaj z direktorjem marketinga pri FIBA Matthewom Osmonom večkrat sestal s predstavniki Košarkarske zveze Slovenije ter podjetja EP 2013, obenem pa tudi z ministrom za šolstvo in šport, dr. Igorjem Lukšičem. V zadnjem trenutku je obisk v Sloveniji zavoljo bolezni odpovedal generalni sekretar FIBA Patrick Baumann.

 
VISOKORESOLUCIJSKE FOTOGRAFIJE OBISKA
(fotografije lahko uporabite tudi v vašem mediju, le podpišite jih, prosimo, s KZS/www.alesfevzer.com)
 
Nekdanji francoski košarkar, trener in sodnik, dolgoletni član Izvršnega odbora FIBA in nekdanji predsednik FIBA Europe, ki je predsednik FIBA postal septembra 2010 med kongresom v Istanbulu, se je skupaj z direktorjem marketinga pri FIBA Matthewom Osmonom že v četrtek zvečer uvodoma sestal s predsednikom KZS Romanom Volčičem, generalnim sekretarjem Iztokom Remsom, namestnikom generalnega sekretarja Matejem Avanzom, direktorjem EuroBasketa 2013 Alešem Križnarjem ter generalno sekretarko EP 2013 Alenko Škreblin.
 
Obisk, ki smo mu bili priča v četrtek in petek, je zgodovinski dogodek za KZS in slovensko košarko, saj je Mainini prvi predsednik FIBA, ki je po osamosvojitvi obiskal Slovenijo. Pridružiti bi se mu moral tudi generalni sekretar FIBA Patrick Baumann, a je moral udeležbo odpovedati zaradi bolezni.
 
Prisotni so se pogovarjali o dozdajšnjem in prihodnjem sodelovanju med krovno svetovno košarkarsko organizacijo in KZS, ki leto za letom pridobiva na spoštovanju tudi izven slovenskih meja, kar je le še dodaten pokazatelj dejstva kako dobra in pomembna je slovenska košarka. Mainini je v Ljubljani predstavil tudi svojo vizijo dela in razvoja košarke, košarkarsko delegacijo sta sprejela tudi minister RS za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič ter župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, predstavniki FIBA pa so si ogledali tudi novo stožensko dvorano, ki bo leta 2013 gostila zaključek EuroBasketa.

Roman Volčič, predsednik KZS:
 
"Izredno smo počaščeni, da smo lahko prvič v zgodovini na naših tleh gostili predsednika FIBA, kar je veliko priznanje za slovensko košarko, delo KZS-ja ter vseh košarkarskih delavcev in ljubiteljev košarke. To, da nas je obiskal prvi mož svetovne košarke, je nekaj, na kar smo lahko ponosni, obenem pa moramo še naprej trdo, veliko in dobro delati za razvoj slovenske košarke. Z gospodom Maininijem smo si izmenjali kar nekaj mnenj, izkušenj in dobrih idej, ki bodo zagotovo koristile tako nam, kot njim in kljub temu, da je naša komunikacija s svetovno košarkarsko zvezo že od nekdaj dobra, menim, da smo jo dvignili še na višjo raven."
 
Yvan Mainini, predsednik FIBA:
 
"Nekaj normalnega je, da predsednik FIBA poskuša obiskati čim več držav, zelo pomembno pa je tudi, da je prisoten tudi v državah, ki niso tako velike po površini, a so zelo pomembne po delu in aktivnosti. Sam sem bil kot sodnik prisoten na mnogih velikih tekmovanjih, kjer sem spoznal veliko pomembnih košarkarskih stvari in velikokrat sem videl kolikokšno število slovenskih navijačev je obiskalo ta prvenstva, kjer so bili vedno ena izmed dveh najštevilčnejših publik. To pokazuje, da je Slovenija navkljub svoji majhnosti velika košarkarska država. Ko sem kandidiral za predsednika FIBA sem dal Iztoku Remsu obljubo, da bom prišel tudi k vam, obljubo sem držal in lahko povem, da je vse, kar sem do zdaj videl, fenomenalno. Želim se zahvaliti Romanu Volčiču, predsedniku KZS, in Košarkarski zvezi Slovenije, s katero bomo naredili marsikaj skupnega."

Yvan Mainini je nekdanji košarkar, ki je pri vsega 16 letih prevzel ekipo Bayeuxa in na njenem trenerskem stolčku ostal 17 sezon. Poleg košarkarske in trenerske kariere je bil vrsto let tudi sodnik, pravico je delil na mednarodnih tekmovanjih od leta 1973 do 1988, od tega trikrat na olimpijskih igrah in trikrat na svetovnih prvenstvih. Od leta 1994 je bil član izvršnega odbora FIBA, od leta 1998 do 2002 njegov podpredsednik, od leta 1998 do 2001 predsednik FIBA Europe, od leta 2010 pa je predsednik FIBA.

Avtor: KZS/Anže Blažič
08.06.11 / KZS

V soboto, 11. junija, bo ob 11.00, v konferenčni dvorani Horus v...

05.06.11 / KZS

Ta konec tedna se je prvič od osamosvojitve na uradnem obisku v...

02.06.11 / KZS

V četrtek pozno popoldne je v Slovenijo pripotoval predsednik...

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011