22.04.2011 / 1. SKL za ženske

Sezona na ženskem košarkarskem parketu se je prevesila v zaključno fazo, v soboto pa se že začenja, zaradi drugega reprezentančnega ciklusa za preboj v divizijo A, ekspresna končnica.

Po 10. krogih lige za prvaka v 1. SKL za članice smo dobili štiri ekipe, ki so se uvrstile v polfinalne boje (HiT Kranjska Gora, Athlete Celje, AJM, Panter Ilirija). Para pa sta identična tistima iz zaključnega turnirja pokalnega tekmovanja (HiT Kranjska Gora – Panter Ilirija, Athlete Celje - AJM). Marca so se do naslova pokalnih prvakinj prebile aktualne državne prvakinje iz Gorenjske. Lahko slednje tudi tokrat ukanijo svoje nasprotnice in sežejo po dvojni kroni?


HiT Kranjska Gora

Kranjskogorčanke so pravi hit letošnje sezone na ženskem članskem prvoligaškem parketu, saj so z rednim delom državnega prvenstva opravile brez napake. 30 zmag na prav toliko tekmah je dovolj zgovoren podatek o trenutni moči gorenjske zasedbe.

Prvo ime HiT-a, čigar celotna udarna peterka iz začetka letošnje sezone se je znašla na širšem seznamu selektorja Borisa Zrinskega, je slovenska reprezentančna branilka Teja Oblak, ki je s povprečno 20.62 točke na tekmo prva strelka ekipe in celotne prvoligaške karavane. V končnico sicer zasedba, ki jo vodi trenerski duo Goran Jovanovič-Emir Haskič, stopa brez svoje prve organizatorice igre Saše Panič.

25-letna Ljubljančanko je sicer že dalj časa nekoliko ovirala poškodba kolena, ki je svoj vrh doživela sredi februarja. Tedaj je morala Saša predčasno zaključiti tekmo s Panter Ilirijo, ki bo kranjskogorski nasprotnik v polfinalu. Sprva so na Gorenjskem še upali na povratek svoje košarkarice, kateri je bil predpisan počitek. A se stanje ni bistveno izboljšalo. Organizatorka igre je tako ravno v petek uspešno prestala operativni poseg na ljubljanski ortopedski kliniki, dr. Oskar Zupanc pa ji je oskrbel poškodovani zunanji meniskus ter vezivno tkivo.

Njeno nalogo je tako prevzela ravno Oblakova, ki svojemu izkupičku na tekmah povprečno dodaja še 4.76 podaje (druga podajalka prvenstva). 20-letno Škofjeločanko na tekmah tudi Celjanka Eva Komplet. Košarkarica, ki bi jo zaradi številnih težav s koleni, ki so sedaj na srečo že preteklost, razglasili kar za manjši medicinski čudež na košarkarskem parketu, povprečno dodaja 16.62 točke in 6 skokov na srečanje, v vse boljši ostrostrelski formi pa je po operativni oskrbi dlančnice Nataša Radulović.

Ena najizkušenejših košarkaric (povprečno 13.3 točke, 6.1 skok, 3 podaje) iz Kekčeve dežele je pred poškodbo izza črte 6.75 zadevala s 33-odstotno natančnostjo, po dvomesečnem prisilnem počitku pa se je natančnost povišala na 48.4 odstotke (met za tri po poškodbi 31:64). Ne velja pa pozabiti niti na Tino Trebec, ki je ravno v odločilnem delu sezone v najboljši formi (v ligi za prvaka povprečno 17 točk, 7.5 skoka, 1.6 podaje in 1.3 blokade na tekmo).

Za razliko od minule sezone, ko se je lovorika za najboljšo slovensko zasedbo po treh letih vrnila na Gorenjsko, pa HiT tokrat premore bistveno krajšo klop. Najbolj pogosta začetna peterka (Oblak-Radulović-Trebec-Komplet-Osterman) je namreč na parketu v ligi za prvaka povprečno preživela kar 82.9 odstotkov igralnega časa. Največ izmed njih ravno branilki (Oblak, Radulović), kjer morda zaradi napornega ritma in s tem povezane utrujenosti utegne nastati najšibkejši člen ekipe.


Athlete Celje

Lanskoletne finalistke državnega prvenstva iz Celja v letošnji sezoni premorejo bistveno manj zvenečo ekipo posameznic kot v minuli sezoni, 25 zmag na 30 tekmah pa je na koncu zadostovalo za drugo pozicijo pred končnico.

Athlete je v ligi za prvaka nekoliko presenetil le mariborski AJM, ki je v zadnji sekundi zadel koš za zmago. Ostale štiri poraze pa je Štajerkam zadala kranjskogorska zasedba, a sta bili zadnji zmagi na medsebojnih obračunih za Kranjskogorčanke veliko težje prigarani kot v prvem delu prvenstva.

Veliko je k temu pripomogla slovenska reprezentantka do 19 let, Tjaša Gortnar, ki se je na parket vrnila po težki poškodbi kolena. Košarkarica iz Zgornje Bele je v celjski ekipi zapolnila prazno vrzel na položaju krilnega centra, ki je bila do tedaj morda najslabša točka ekipe. Gorenjka, ki v dresu Celja nastopa kot posojena igralka kranjskega Triglava, je nastopila na devetih tekmah lige za prvaka in v slabe pol ure igre 11.6 točkam dodajala še 6.9 skoka, 1.6 podaje in ukradeno žogo na tekmo.

Pogled na statistiko nam pove, da je v dosedanjem delu sezone najboljše predstave v rumeno-modrem dresu prikazovala Ana Turčinović. Igralka, ki z rosnimi 17 leti že zastopa barve črnogorske članske reprezentance, je bila v prvem delu sezone prva strelka (17.68 točke/tekmo) in skakalka (12.93 skoka/tekmo) ekipe.

Dobršen del igre pa sicer sloni na plečih kapetanke ekipe in najboljše mlade evropske igralke do 20 let, Nike Barič. Trboveljčanka, ki v dresu celjskega prvoligaša igra svojo četrto člansko sezono, je v dosedanjem delu letošnjega državnega prvenstva povprečno dosegala 16.6 točke in 5 podaj (prva podajalka državnega prvenstva) na tekmo.

V pravo formo ob pravem času pa se v vrsti trenerske naveze Damir Grgič-Žane Bortek vrača hrvaška ostrostrelka Monika Bosilj. 25-letna krilna košarkarica iz Varaždina, ki slovi po svojih številnim metih za tri točke, je na zadnjih štirih tekmah povprečno prispevala 16.5 točke (met za tri 15:31). Prvo izmed zadnjih omenjenih tekem, ko se je zasedba iz mesta ob Savinji pomerila z mariborskim AJM-jem, sicer svojim nasprotnikom v polfinalu, je tako Monika končala pri 23 točkah in šestih skokih.


AJM

Mariborska zasedba je tekom sezone doživela kar nekaj sprememb. Sredi sezone sta se tako ekipi, ki jo vodi slovenski selektor članske izbrane vrste, Boris Zrinski, pridružili izkušeni Janja Meglič in Maja Drozg. Slednja, sicer nekdanja slovenska reprezentantka, je na 16 odigranih tekmah ob 13.8 točkah povprečno vknjižila še 6.2 skoka in 1.5 podaje na srečanje.

Statistično najkoristnejša igralka AJM-ja v dosedanjem delu sezone pa je bila Martina Dover. Članica slovenske izbrane vrste je 15.5 točkam dodajala še 2.4 podaje ter 6.2 skoka na tekmo. Kot že omenjeno je prav 24-letna branilka (tedaj 19 točk, 9 skokov, 3 podaje) v zadnji sekundi odločila tretjo medsebojno tekmo v državnem prvenstvu s polfinalnim nasprotnicam iz Celja.

Možnost za morebiten uspeh na polfinalnih srečanjih pa bo v dobri meri odvisen tudi od predstave mlade srbske reprezentantke Kristine Baltić (14.1 točka, 8.3 skoka in 2.6 podaje na tekmo) ter kapetanke Katarine Ilijev (11.2 točki, 2.2 skoka in podaja na tekmo), katere dnevna forma v zadnjem mesecu in pol pošteno niha.

Dodajmo še to, da v mariborski zasedbi zagotovo ne bo Maruše Furman (7.8 točke, 6.7 skoka, podaja in ukradena žoga) ter Ljubice Kure (18.8 točke, 4.8 skoka, 2.3 podaje, 2.1 pridobljene žoge). Prva pričakuje naraščaj (zadnjo tekmo za AJM pa je odigrala na zaključnem turnirju pokalnega tekmovanja), slednja pa je na eni izmed tekem Mednarodne ženske košarkarske lige IWBL na gostovanju v Beogradu utrpela hujšo poškodbo kolena. Za mariborsko ostrostrelko je to pomenilo konec sezone že na začetku februarja.


Panter Ilirija

Po sezoni 2006/2007 se je med elitno četverico prvič uspelo uvrstiti ljubljanski Panter Iliriji. Moštvo, ki ga od začetka letošnje sezone vodi srbski strokovnjak Mladen Rajić, je vzdržalo pritisk ob silovitem boju za končnico. Ljubljančanke so na odločilni tekmi 8. kroga lige za prvaka v gosteh odpravile kranjski Triglav (43:47) in si priborile zadnjo polfinalno vozovnico. Tam jih čaka obračun z aktualnimi slovenskimi prvakinjami, ki so bile za Panterke v polfinalu usodne pred štirimi leti.

Ilirija je v letošnji sezoni že večkrat dokazala, da zna biti še kako trd oreh. V prvem delu prvenstva so tako pripravile do sedaj največje presenečenje letošnje sezone, ko so bile s 65:55 boljše od mariborskega AJM-ja.

Barbara Škof, ki sicer letos povprečno dosega 14 točk in 8.6 skoka na tekmo, je tedaj na parketu preživela le 14 minut (9 točk, 5 skokov), presenetila pa je Polona Zalar, ki je ob ducat točkah podelila še šest podaj. Ravno izenačenost posameznic znotraj ekipe pa je glavno orožje Ilirije, saj lahko ob dobri dnevni formi vedno preseneti katerakoli izmed njih.

V dresu panter Ilirije že od sredine januarja ni več aktivna branilka Polona Oberč, ki je na devetih odigranih tekmah 11.1 točki dodajala 4.4 podaje na srečanje.


1. SKL za članice, polfinale, prvi tekmi, sobota, 23. 4.

HiT Kranjska Gora – Panter Ilirija
(Dvorana Vitranc, ob 19.00)

LETOŠNJE MEDSEBOJNE TEKME

IZJAVI TRENERJEV PRED TEKMO

Athlete Celje – AJM
(Gimnazija Celje center, ob 18.00)

LETOŠNJE MEDSEBOJNE TEKME

IZJAVI TRENERJEV PRED TEKMO


Ekipi igrata na dve zmagi. Drugi tekmi bosta na sporedu v torek, 26. aprila 2011, morebitni tretji pa dva dni kasneje.


REZULTATI REDNEGA DELA

REZULTATI LIGE ZA PRVAKA


RAZPORED LIGE ZA RAZVRSTITEV - SKUPINA ZAHOD

RAZPORED LIGE ZA RAZVRSTITEV - SKUPINA VZHOD


 VSE PRVAKINJE
Avtor: KZS/Aljaž Močnik
10.06.11 / Ženske reprezentance

Slovensko žensko člansko vrsto v soboto ob 16.30 uri v...

01.06.11 / 1. SKL za ženske

ŽKK Athlete Celje je na novinarski konferenci predstavil 5 novih...

25.05.11 / 1. SKL za ženske

Košarkarice škofjeloške Odeje so se na zadnji tekmi te sezone v 1....

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011