31.03.2011 / EuroBasket 2013

Novopečeni direktor evropskega prvenstva 2013 je že poprijel za delo in se popolnoma posvetil največjemu športnemu dogodku v samostojni Sloveniji. Za www.kzs.si je povedal več o izkušnjah, ki si jih je nabiral v tujini, svojem vidiku organizacije tega projekta ter o prvih nalogah, ki ga čakajo v prihodnje.

Kakšen je občutek dan po razglasitvi?

Občutki so fenomenalni, se pa že zavedam odgovornosti, velikosti tega projekta ter dela, ki čaka ne le mene, temveč celo ekipo organizatorjev. Zelo sem vesel zaradi izbora, saj lahko rečem, da je to moja sanjska služba.

Z organizacijo dogodkov imate že kar nekaj izkušenj, kakšne so?

Izkušnje z organizacijo dogodkov sem si začel nabirati že v študentskih letih, kasneje pa resneje na Češkem in na Dunaju, kjer sem se izobraževal na področju hotelirstva, marketinga in prodaje. Po vsem tem sem se zaposlil v City hotelu, kjer sem bil najprej odgovoren za prodajo, potem pa za organizacijo športnih, poslovnih in kulturnih dogodkov, novinarskih konferenc in seminarjev. Dodatne mednarodne izkušnje sem si nabiral še v ZDA, kjer sem bil zaposlen v enem izmed zelo dobrih konferenčnih hotelov v Washingtonu, kjer sem skrbel za dogodke za manjše in večje ameriške korporacije."

Gledate na to funkcijo kot izziv ali odgovornost?

Zagotovo je oboje. Tudi glede na mojo mladost gre za velik izziv, zavedam se priložnosti, ki se mi je ponudila, s tem pa tudi odgovornosti, ki me čaka s takim delovnim mestom. Ne gre le za odgovornost v košarkarskem smislu, temveč tudi do države, oziroma državljanov, saj gre za več kot le košarkarski dogodek. Gre za projekt, pomemben za celotno javnost."

Kako boste svoje košarkarske izkušnje prenašali na tem projektu, z novimi sodelavci, javnostjo?

S košarko sem se srečal že kot otrok, jo začel trenirati pri petih letih, od takrat pa sem nenehno povezan s tem športom. V prvih letih kot igralec, tudi mladinski reprezentant Slovenije, kasneje pa kot trener mlajših kategorij, tako, da sem videl oba dela, igralskega in trenerskega, kasneje pa še poslovnega in organizacijskega. Zaradi tega menim, da imam celotno sliko kako stvari funkcionirajo, predvsem s košarkarskega vidika, ker sem bil na pripravah in tekmovanjih, zato vem kaj igralci in strokovni štab potrebujejo, zaradi izkušenj iz zadnjih let pa tudi s poslovnega vidika. Računam, da bom lahko vse te stvari združil v eno celoto.

Kaj so prvi koraki, oziroma prve naloge, ki ste si jih zadali?

Najprej je potrebno vse stvari dobro preučiti, saj je Košarkarska zveza Slovenije organizacijo tega projekta začela že pred časom. Naslednja, zelo pomembna naloga je ustanovitev podjetja EP 2013, ki bo skrbelo, predvsem zaradi transparentnosti in poslovanja, izključno za organizacijo evropskega prvenstva. Potem sledi izbor sodelavcev, ki je zelo pomemben. To so zadeve, ki me čakajo v zelo kratkem času, seveda pa se sproti že dogovarjamo za nastanitve, transporte in podobne zadeve.

Kateri del organizacije ali pa EP je za vas najpomembnejši?

Pri tako velikem projektu težko govorim o najpomembnejših delih, saj gre za prvenstvo, na katerem bo sodelovalo 24 ekip in na katerega bo prišlo ogromno število medijev ter slovenskih in tujih navijačev. Vsi deli so namreč pomembni, predvsem zato, ker želimo narediti najboljše evropsko prvenstvo do zdaj. Imamo vse možnosti, da se izkažemo. Poleg košarke in najboljše možne organizacije za ekipe ter medije, si želimo gledalcem omogočiti, da bi bila vsaka tekma posebno doživetje. Želimo si, da bodo imeli vsi tujci dober občutek v Sloveniji in, da se bodo še kdaj vrnili.
 
Video pogovor z Alešem Križnarjem:
 


Avtor: KZS/Anže Blažič
06.06.11 / EuroBasket 2013

Minuli konec tedna je Slovenijo in s tem Košarkarsko zvezo Slovenije...

18.05.11 / EuroBasket 2013

V četrtek, 19. maja 2011, v Slovenijo prihaja dvočlanska...

17.05.11 / EuroBasket 2013

V torek, 17. maja 2011, je potekal prvi sestanek med vodilnimi možmi...

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011