25.02.2011 / Ostala članska tekmovanja

Drevi se v Kranjski Gori v dvorani Vitranc s polfinalnima obračunoma začenja zaključni turnir pokalnega tekmovanja za članice. Ob 18. uri si bosta kot prva nasproti stala štajerska rivala ŽKK Celje ter ŽKD AJM iz Maribora, dve uri in četrt kasneje pa se bosta pomerila še gostitelj letošnjega turnirja KK HiT Kranjska Gora in ŽKD Panter Ilirija iz Ljubljane.

Zaključni turnir pokalnega tekmovanja za članice

POLFINALE, petek, 25.2.

AJM : Celje (ob 18:00)

Štajerski derbiji so vedno polni naboja in tako bo tudi tokrat. Obe ekipi sta se v letošnji sezoni srečali trikrat. Najprej so konec septembra Mariborčanke brez večjih težav opravile s Celjankami na kvalifikacijskem turnirju za preboj na zaključni turnir Memoriala Vojka Herkslja, nato pa so poraženke prve medsebojne tekme v letošnji sezoni na preostalih dveh srečanjih, ki sta bili odigrani v sklopu Mednarodne ženske košarkarske lige IWBL, prepričljivo boljše.


Medsebojne tekme v letošnji sezoni:

29. september 2010:

CELJE : AJM 60:71
Barič 19, Turčinović 17; Baltić in Kure po 18.

6. oktober 2010:

CELJE : AJM 83:66
Barič 25 (5 po.), Turčinović 24 (19 sk.), Bosilj 19; Dover 20, Ilijev 15, Kure 14.

18. december 2010:

AJM : CELJE 62:83
Dover 17 (7 sk.), Kure 13 (5 sk.), Ilijev 12; Turčinović 24 (22 sk.), Barič 16 (4 po.), Bosilj 15.


Zasedba iz mesteca ob Savinji se je po prvem delu sezone odpovedala svojemu tedanjemu zvestemu sponzorju Splošni bolnišnici Celje, katero so igralke praktično obiskovale iz tedna v teden. Ekipa Damirja Grgiča bo tako pokalno lovoriko iz minule sezone branila z vsemi košarkaricami, ki so v tej sezoni imele glavne vloge v celjski zasedbi. Po težki poškodbi kolena je s prvimi skupinskimi treningi pričela tudi slovenska mladinska reprezentantka Tjaša Gortnar, a je verjetno še prerano pričakovati, da bi na parket stopila tudi na tekmi.

Igra Celjank bo na zaključnem turnirju v veliki meri odvisna od naveze Nika BaričAna Turčinović, ki sta gonilni sili aktualnih slovenskih pokalnih prvakinj. Košarkarici skupaj povprečno dosegata dobrih 35 točk na tekmo. Baričeva ob tem podeli še 5.7 podaj, medtem ko Turčinovićeva ujame 12.3 žoge na tekmo. Dvojico v prvi vrsti dopolnjujeta še hrvaška ostrostrelka Monika Bosilj (10.9 točke in 5.2 skoka na tekmo) ter Rebeka Abramovič (9.3 točke, 3.1 podaja, 2.4 skoka na tekmo).

Podobno je v mariborski ekipi, na čelo katere je na začetku letošnje sezone stopil selektor slovenske ženske članske reprezentance Boris Zrinski, izkušeno vodstvo pa dopolnjuje še športni direktor Sergej Ravnikar. Uspeh AJM-ja je bil na dosedanjih tekmah v veliki meri odvisen od izjemne Ljubice Kure, z 18.8 točke na tekmo trenutno druge strelke 1. SKL za članice. 29-letna košarkarica je imela v letošnji sezoni nekaj manjših problemov s poškodbami, a pravi šok je v Mariboru nastal pretekli konec tedna, ko jo je mariborska devetica skupila na tekmi zadnjega kroga lige IWBL. Poškodba kolena utegne najboljšo posameznico v rumeno-črnem dresu za lep čas oddaljiti od parketa, zagotovo pa Kuretova ne bo nastopila na zaključku pokalnega tekmovanja.

Kako pomemben člen ekipe je slednja se je pokazalo preteklo sredo, ko je mariborski prvoligaš v 19. krogu 1. SKL za članice gostoval pri ljubljanski Panter Iliriji. Redki so bili tisti, ki so si upali napovedati, da Panterke lahko presenetijo. A Ljubljančankam, ki bodo nastopile v drugem polfinalnem paru, je na domačem parketu uspel veliki met (65:55). Obraz mariborske igre bo tako v Kekčevi deželi v veliki meri odvisen od slovenskega članskega reprezentančnega dvojca Katarina Ilijev (12.3 točke, 2.5 skoka) – Martina Dover (15 točk, 6.3 skoka, 2.6 podaje) ter članice mlade srbske izbrane vrste Kristine Baltić (13.5 točke, 7.5 skoka, 2.6 podaje). AJM je sicer sredi prvega dela sezone okrepila nekdanja slovenska reprezentantka Maja Drozg, a slednja zaradi igranja v pokalnem tekmovanju z ekipo Bučar Maribor nima pravice nastopa.


HiT Kranjska Gora : Panter Ilirija (ob 20:15)

Žreb je gostiteljicam tokratnega zaključnega turnirja pokalnega tekmovanja na papirju dodelil morda najlažjega nasprotnika, ki pa je med tednom dokazal, da lahko zagreni večer še tako velikemu favoritu. Panter Ilirija je namreč v sredo na tekmi 19. kroga presenetljivo odpravila mariborski AJM. Ekipi drugega polfinalnega para sta se sicer v letošnji sezoni pomerili dvakrat, na obeh tekmah pa so bile prepričljivo boljše Kranjskogorčanke.


Medsebojne tekme v letošnji sezoni:

13. november 2010:

HiT KRANJSKA GORA : PANTER ILIRIJA 101:51
Komplet 22 (7 sk.), Oblak 18 (8 sk., 7 po.), Lumpert 13; Oberč 12, Škof 11, Zalar 9.

12. februar 2011:

PANTER ILIRIJA : HiT KRANJSKA GORA 43:73
Škof 17 (9 sk.), Bajrektarevič 6; Trebec 19, Oblak 16 (7 sk., 6 po.).


Za aktualne slovenske državne prvakinje v letošnji sezoni lahko rečemo, da se prebijajo po težki poti iz pekla do raja. Klub, katerega nastop v vseh tekmovanjih pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije je bil zaradi velikih finančnih težav pod velikim vprašanjem, trenutno svoj niz nepremagljivosti v 1. SKL za članice vleče že skozi 18 tekem. Zaradi že omenjenih težav so se morali na gorenjskem odpovedati nastopu v Mednarodni ženski košarkarski ligi IWBL, a ekipa je na uradnih in prijateljskih tekmah dokazala, da bi lahko z udeležbo mešala štrene tudi na Balkanu.

O kakovosti ekipe veliko pove že podatek, da slednja premore kar pet slovenskih članskih reprezentant, a na delu zagotovo ne bomo videli Saše Panič, ki bo po poškodbi kolena tekanje po parketu primorana odložiti še za kakšen teden dni. Trenerski dvojec Goran JovanovičEmir Haskič pa bo lahko računal na povratnico po težji poškodbi dlani Natašo Radulović ter Tino Trebec, preboleli angini se je v ekipo vrnila tudi trenutno najboljša strelka najmočnejše slovenske ženske košarkarske lige Teja Oblak (20.6 točke, 4.8 skoka, 3.9 podaje), nared pa naj bi bila tudi Eva Komplet, ki so jo v zadnjih dneh pestile težave s hrbtom.
O udarnosti reprezentančne četverice, ki bo lahko nastopila na zaključku pokalnega tekmovanja verjetno dovolj pove že dejstvo, da v letošnji sezoni skupaj povprečno dosega 63.6 točke (celotna ekipa: 91.3 točke na tekmo). Že pred časom je bila po poškodbi kolena za igro nared tudi mlada Petra Lumpert, ki na svoje minute običajno čaka s klopi.

Panter Ilirija na letošnjem zaključnem turnirju pokalnega tekmovanja velika večina pripisuje malo možnosti za uspeh, a ljubljanska vrsta je sredi tedna dokazala, da nastop na zaključku pokala ni naključje. Izbranke Mladena Rajića, ki je na začetku sezone na klopi nasledil Bojana Hladnika, ki je odšel k mestnim tekmicam na Ježico, so v sredo z zmago proti AJM-ju pripravile morda celo največje presenečenje v dosedanjem delu državnega prvenstva.

Prva violina ekipe, ki trenutno zaseda tretje mesto na prvenstveni razpredelnici, je zagotovo izkušena Barbara Škof. Najboljša strelka in skakalka ekipa v povprečju dosega po 14.3 točke ter 9.7 skoka na tekmo. 30-letno krilno košarkarico z 11 točkami na tekmo dopolnjujeta še Polona Oberč ter Nataša Vene, vedno pa se v ljubljanski ekipi najde kakšno ime, ki lahko preseneti. Junakinja velikega sredinega skalpa je tako postala Teja Kropivšek, ki je v zgolj 16 minutah nasprotnicam natresla 13 točk, s točko manj in šestimi podajami pa ji je sledila Polona Zalar. Ilirija je v letošnji sezoni ekipa, kateri uspeh prinaša ekipna igra in ne le dober dan posameznice. Lahko Panterke na Gorenjskem pripravijo še eno veliko presenečenje?


FINALE

Sobota, 26. februarja, ob 18.00
NEPOSREDNI PRENOS NA TV SLOVENIJA

DELEGACIJE


 

2. KROG

Avtor: KZS/Aljaž Močnik
10.06.11 / EuroBasket 2013

KD Ježica vabi vse ježiške igralce, njihove sorodnike in nekdanje...

03.06.11 / Ženske reprezentance

Druga skupina kandidatk za nastop v kadetski reprezentanci je, tako...

19.05.11 / Sodniki in komisarji

Na četrtkovi izredni skupščini Združenja košarkarskih...

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011