22.06.2010 / KZS-jevih 60

Leta 1950 so pri TVD Partizanu Kranj ustanovili košarkarsko sekcijo. To je pomenilo začetek organiziranega delovanja košarke v Kranju, ki letos, tako kot Košarkarska zveza Slovenije, slavi svojo 60-letnico.

 
V tem času se je košarka razvila v enega najbolj množičnih in priljubljenih športov, še posebno med mladino. K temu so v veliki meri pripomogli uspehi jugoslovanske in kasneje v samostojni Sloveniji,  Slovenske košarke, ki je med najboljšimi v svetu. V košarkarskem klubu Triglav pa so znali dobro izkoristiti popularnost  tega športa med mladimi in jih v velikem številu vključiti v svoje vrste. Množičnost je prinesla tudi kvaliteto, tako da je bil Triglav v mlajših kategorijah med najboljšimi in tudi pri članih in članicah ni zaostajal.

Med najpomembnejše dosežke KK Triglav vsekakor šteje osvojitev republiškega naslova v sezoni 1988/89 in nastopanje v 1.B zvezni ligi.

Skozi košarkarsko šolo KK Triglav je šlo veliko uveljavljenih igralcev, med njimi Marko Šorli, Marjan Rus, Miloš Lipovac, Darko Omahen, Jurij Stavrov, Marko Milič, Gregor Fučka, Roman Horvat, Grega Jeras, Darijo Krejič, Jure Eržen,…

Na trenerski klopi KK Triglav se je izmenjalo kar nekaj poznanih trenerskih obrazov: Janez Palovšnik, dr.Brane Dežman, Iztok Klavora, Peter Jakše, Peter Brumen, Andrej Urlep, Franci Podlipnik, Martin Gorenc, Predrag Milović,…

Ženska košarka v Kranju se, tako kot moška, lahko pohvali z dolgoletno tradicijo.

V 60-ih košarkarice iz Kranja letih so uspešno nastopale v 1. republiški (slovenski) ženski ligi pod imenom KK Triglav Kranj.

V t. i. »zlatih časih kranjske košarke« je vidno vlogo v kranjski ženski košarki odigrala Nada Prezelj Mihajlović, ki je z ekipo postala slovenska ligaška prvakinja. Zmagale so tudi na kvalifikacijah za zvezno ligo v Banja Luki. Ker je imel domači klub premalo denarja, so se morale odpovedale igri v zvezni jugoslovanski ligi.

Za tedanjo jugoslovansko državno mladinsko in člansko reprezentanco sta  igrali Nada Prezelj in Biserka Komac v letih 1966, 1967.

Triglavanke so igrale tudi za reprezentanco Slovenije na Pokalu republik (Beba Kodek, Nada Prezelj in Biserka Komac).

70-ta leta so prinesla množičen razvoj ženske košarke v Kranju. Začelo se je organizirano delo po osnovnih šolah z deklicami, ki so se kasneje pridružile že obstoječemu ženskemu klubu ter uspešno tekmovale v pionirskih, kadetskih in mladinskih kategorijah.

V 80-ih letih so košarkarice iz Kranja pod imenom KK Sava, kasneje Sava Commerce zaigrale v II. zvezni jugoslovanski ligi pod vodstvom trenerja Andreja Urlepa, kasneje pa trenerja Braneta Lojka. Ob preoblikovanju lige v sezoni 1988/89 so uspešno nastopale v I. B ligi jugoslovanske ženske košarke pod vodstvom trenerja Toneta Erlaha - Fonza.

1982 je Olga Baligač, kot članica kranjskega ženskega košarkarskega kluba zaigrala v kadetski reprezentanci Jugoslavije (2. mesto – Forsa, Finska),1983 pa še  v mladinski reprezentanci Jugoslavije (4. mesto v Peskari, Italija).

1987 je KK Sava sodelovala na zaključnem turnirju  za prvaka Slovenije starejših pionirk, poleg Odeje iz Škofja Loke, Marlesa iz Maribora in Šentvida iz Ljubljane.

V začetku 90-ih let je v Kranju prišlo do krize ženske košarke. Toda ta v Kranju ni nikoli popolnoma zamrla. Delo z mladimi se je nadaljevalo pod okriljem moškega KK Triglav. Vztrajnost in zanos nekaterih bivših igralk sta leta 2009 pripeljala do ponovne ustanovitve samostojnega ženskega KK kluba pod imenom ŽKK Triglav, ki dela tako z mladimi kot tudi tekmuje v članski konkurenci prve slovenske lige za košarkarice.
Avtor: KZS/KK Triglav
21.06.10 / KZS-jevih 60

KZS, ki letos praznuje 60 let obstoja, je priredila zanimivo...

16.06.10 / KZS-jevih 60

Naš pregled zgodovine in dela Košarkarske zveze Slovenije, narejen v...

14.06.10 / KZS-jevih 60

Kljub temu, da ženska košarka v Sloveniji ni tako trofejna kot moška,...

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011