03.10.2008 / LIGA UPC

V letu 2008 mineva 60 let, od kar so športni zanesenjaki v Šaleški dolini začeli igrati košarko. Začetki so bili težki in neprimerljivi z današnjimi razmerami. V letih po II. svetovni vojni so morali tisti, ki so želeli igrati košarko v Šaleški dolini, sami graditi in vzdrževati zunanja košarkarska igrišča, košarkarska žoga je bila pravo razkošje, na tekme v gosteh so igralci odhajali z javnimi prevoznimi sredstvi ali celo peš.

Letak

SPLETNA STRAN KK ELEKTRA

A iz teh težkih začetkov se je košarkarska dejavnost skozi 60 let delovanja razvila do sedanjega nivoja, ko članska ekipa Košarkarskega kluba Elektra že osmo sezono nastopa v elitni 1. A slovenski košarkarski ligi in v mlajših selekcijah kluba redno trenira košarko preko 200 mladih. Da je sedanje stanje takšno, je zaslužno večje število posameznikov, ki so v preteklih 60 letih prispevali svoj kamenček v mozaik razvoja košarke v Šaleški dolini.

Košarkarski klub Elektra je za obeležitev tega visokega jubileja v mesecu septembru že izvedel dve prireditvi:

•    5. in 6. septembra je v Šoštanju potekal že 5. memorial Matjaža Natka, katerega so se poleg domače članske ekipe udeležile še tri slovenske košarkarske ekipe, v katerih v tej sezoni nastopa kar 12 bivših igralcev Elektre. Te ekipe so: Luka Koper, Zagorje in Rudar Trbovlje.

•    13. septembra je prav tako v Šoštanju potekalo srečanje generacij košarkarjev Šaleške doline. V športni dvorani so se v popoldanskih tekmah predstavile sedanje mlade generacije košarkarjev, zvečer pa so košarkarske vrline prikazali tudi bivši igralci članske ekipe. Skupno se je na ta dan srečalo okoli 150 ljubiteljev košarke, ki so svoje druženje nadaljevali še pozno v noč v posebnem prireditvenem šotoru.

Ker je 60-letnica visoki jubilej, se je vodstvo kluba odločilo, da praznovanje zaključi na primeren in nekoliko vesel način. Zato bo v soboto, 4. oktobra, zvečer v Športni dvorani Šoštanj potekala zaključna prireditev ob 60-letnici košarke v Šaleški dolini. Prireditev se bo pričela ob 17.30 uri z nastopom pihalnega orkestra in nadaljevala s tekmo 1. kroga državnega prvenstva, kjer se bo domača Elektra Esotech pomerila z novincem v ligi, ekipo Nove Gorice.

Takoj po zaključku prvenstvene tekme sledi zaključna slovesnost, kjer bo uvodoma zbrane pozdravil Tresimir s svojim spremstvom, ki je lokalna zgodovinska posebnost. Po krajših pozdravnih govorih, ki bodo popestreni z nastopom plesne skupine, bo sledil podpis pisma o nameri za sodelovanje med košarkarskima kluboma iz Šoštanja in Velenja. Vrhunec slovesnosti bo zagotovo predstavitev knjige "60 let košarke v Šaleški dolini" ter zahvala generalnemu sponzorju in najzaslužnejšim članom kluba.

Zaključna slovensnost bo tudi športno obarvana, saj se bosta v prijateljski tekmi pomerili ekipi gospodarstvenikov in veteranov Elektre. Tekma bo zagotovo zanimiva, saj bo v obeh ekipah nastopilo kar nekaj znanih osebnosti.

Selektor ekipe gospodarstvenikov, Franjo Bobinac (Gorenje), je za nastop izbral naslednje igralce: Uroš Rotnik – kapetan, Jože Lenart in Bojan Brešar (TEŠ), Matej Janžek (Viator Vektor), Jože Papič (bivši reprezentant), Dušan Mitič (Telekom), Drago Skornšek (HSE) ter Marko Mrzel in Franjo Bobinac (Gorenje). Selektor še ni zaključil sestavo ekipe, zato obstaja velika verjetnost, da se bo ekipi pridružila še kakšna znana osebnost iz sveta gospodarstva.

Nasproti jim bo stala močna ekipa veteranov Elektre v sestavi: Stane Breznik, Rudi Jerič, Marjan Kristan, Franc Tajnik, Srečko Jošt, Peter Štefanec, Vasilij Kokolj, Abdulah Kahvedžić, Silvo Udrih, Janko Jošt, Zlatko Vukelič, Milan Hliš, Bogdan Skornšek, Anton De Costa ter Ljubo Hajsek. Vse to so znana košarkarska imena, ki so predvsem v šestdesetih in sedemdesetih letih preteklega stoletja zaznamovala mnoge uspehe košarke v Šaleški dolini.   

Po zaključni slovesnosti v Športni dvorani Šoštanj se bo dogajanje preselilo v menzo TEŠ, kjer bo potekal košarkarski ples z ansamblom Dani Gregorc&JUKE BOX. Tudi na tem dogodku ne bo manjkalo popestritev in zanimivih trenutkov.

Glede na pestro dogajanje na zaključni prireditvi Košarkarski klub Elektra vabi vse ljubitelje košarke, da sobotni večer preživijo v Šoštanju in tudi s svojo prisotnostjo počastijo ta visoki jubilej košarke v Šaleški dolini.

Avtor: KK Elektra
10.06.11 / Liga Telemach

Le še ena tekma je ostala do konca te sezone Lige Telemach in dobili...

10.06.11 / Liga Telemach

Kljub temu, da je bila že sobotna druga tekma finala Lige Telemach...

09.06.11 / Liga Telemach

Polzela. Tonči Mašina v prihajajoči sezoni ne bo sedel na...

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011