29.09.2008 / LIGA UPC

Košarkarska liga UPC stopa v novo sezono, v kateri bo vnovič sodelovalo 13 moštev, s tem, da se bodo prvi favoriti, košarkarji ljubljanske Uniona Olimpije, tekmovanju zaradi sodelovanja v evroligi priključili v drugem delu, ko se bo za naslov državnega prvaka udarila najboljša osmerica. Predstavniki vseh klubov so na ponedeljkovi novinarski konferenci spregovorili o pričakovanjih pred sezono 2007/08, ki se začenja v torek, 30. septembra.

Trenerji in predstavniki košarkaških moštev lige UPC so na ponedeljkovi novinarski konferenci v CityHotelu v Ljubljani predstavili načrte. Preboj v ligo za prvaka (od 18. marca do 12. maja 2009) je cilj večine klubov.

Poleg košarkarjev Heliosa Domžal, Krke in Zlatoroga se bodo za preboj v ligo UPC za prvaka prizadevali še ljubljanski Geoplin Slovan, Luka Koper, Elektra Esotech Šoštanj, škofjeloški TCG Mercator, Hopsi Polzela in Alpos Šentjur, novinci med prvoligaško družino, ekipi Epic Misel Postojna in CPG Nove Gorice pa imata nekoliko skromnejše cilje, in sicer obstanek v slovenski klubski košarkaški eliti.

Prvi del lige, v katerem bo sodelovalo 12 ekip (vse razen Olimpije), bo potekal po dvokrožnem ligaškem sistemu, kar pomeni, da bo izpeljanih 22 krogov. V ligo UPC za prvaka se bo prebilo najboljših sedem moštev, ki se jim bo v boju za lovoriko državnega prvaka priključil še aktualni branilec naslova ekipa Uniona Olimpije, ki je bila vanjo neposredno uvrščena, preostalih pet ekip pa se bo bojevalo za obstanel med slovensko košarkarsko elito. Vseh osem klubov bo ligo za prvaka začelo brez točk, doseženih v prvem delu sezone, torej z ničle. Najboljše štiri ekipe po 14 krogih, v katerih se bodo z vsemi tekmeci pomerile doma in v gosteh, čaka polfinale, najboljši dve pa nato še veliki finale.

V ligi UPC za obstanek sodeluje pet ekip, ki so v prvem delu sezone zasedle zadnjih pet mest. Vsi sodelujoči klubi bodo odigrali tekme vsak z vsakim, v lestvici pa se bodo upoštevali rezultati vseh 22 krogov prvega dela sezone lige UPC. Seštevek obeh bo po deset novih krogih dal končni vrsti red.


UNION OLIMPIJA

Gašper Potočnik, pomočnik trenerja: “Imamo le en cilj, to je ubranitev naslova prvakov lige UPC, zavedamo pa se, da naloga ne bo lahka. Ligo UPC zelo cenimo, saj je izredno pomembna. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da ponovno postanemo prvaki.”

HELIOS DOMŽALE

Rade Mijanovič, trener: “Ambicije Heliosa so tako kot vsako sezono visoke in jasne. Želimo se prebiti v finale lige UPC, kar ne bo lahko, saj so ekipe zelo konkurenčne. A ne glede na vse smo pripravljeni na oster boj.”

KRKA

Ivan Sunara, trener: "Krka je v prejšnji sezoni vnovič dosegla izredne rezultate in za nagrado dobila sodelovanje v ligi NLB. V tej sezoni nas čaka veliko tekem, želje pa so obdržati mesto v regionalni ligi. Liga UPC bo še zelo zanimiva, saj je večina klubov krepko osvežila svoje ekipe.”

ZLATOROG

Aleš Pipan, trener: “Naša ekipa je zelo spremenjena in upam, da še ni dokončno sestavljena. Pred nami sta dva vrhunca sezone, in sicer želja po uvrstitvi v skupinski del tekmovanja FIBA EuroChallenge, kar bi mojim igralcem dalo določene mednarodne izkušnje. Drugi vrhunec bo ob koncu, ko se bomo zopet  skušali uvrstiti v ligo NLB.”

GEOPLIN SLOVAN

Miro Alilovič, trener: “Po izpadu iz lige NLB smo se odločili za pomladitev ekipe, vseeno pa smo se okrepili na nekaterih igralnih položajih, na katerih smo bili slabši. Cilj je uvrstitev v ligo za prvaka, hkrati pa želimo dati priložnost mlajšim igralcem in zadržati ekipo nekaj zaporednih let.”

LUKA KOPER

Ivan Stanišak, trener: “Naša ekipa v novo sezono vstopa prenovljena, zapustilo nas je sedem košarkarjev, okrepili smo se s petimi. Imamo mlado moštvo, tako da bomo potrebovali nekaj časa, da se uigramo, merimo pa na ligo za prvaka.

TCG MERCATOR

Matic Vidic, trener: “V našem moštvu so se zgodile velike spremembe, saj so nas zapustili Jure Eržen, Dino Murič in Saša Ljubenović, a kadrovanja še ni konec. Želimo si ponoviti uspeh iz minule sezone, kar pa bo zagotovo težko, z zagotovostjo pa lahko rečem, da bo spodnji del lestvice kar malce 'krvav'.”

ELEKTRA ESOTECH

Borut Cerar, trener: “V Šoštanju je cilj ostati stabilen prvoligaš, upam pa, da se bomo uvrstili v ligo UPC za prvaka. Ekipa se je zelo spremenila, saj je od tiste iz prejšnje sezone ostal le en košarkar, pričakujemo pa še kakšno okrepitev. Lahko napovem, da se bomo borili in da bodo točke na našem parketu težko dobljene.”

ALPOS ŠENTJUR

Boštjan Kočar, trener: “V klubu smo pomladili ekipo, odšlo je osem košarkarjev, a tako kot drugje tudi pri nas ekipa še ni popolna, trenutno pa je v ospredju nakup igralca pod košem. Želimo si enakovrednega boja v ligi UPC za prvaka ter tako narediti čimveč za šentjursko košarko in ohranitev tradicije.”

HOPSI POLZELA

Jernej Kobale, pomočnik trenerja: “Jedro ekipe s prejšnje sezone smo zadržali ter pridobili Marka Šamanića in Shawna Kinga s Trinidada in Tobaga. V prejšnji sezoni smo bili v tej ligi novinci, zdaj pa merimo više, v ligo UPC za prvaka. Tam si žeilmo mešati štrene tudi največjim.”

ZAGORJE

Uroš Vujič, športni direktor: “Želimo si ostati v ligi UPC, v kateri je Zagorje prisotno že celo desetletje. Obenem upam, da bomo igrali lepo košarko, dosegli čim več zmag in pa, da nam uspe v dvorano pripeljati čim več gledalcev.”

CPG NOVA GORICA

Dejan Gašparin, trener: “Ker smo šele prišli v ligo UPC, je zagotovo glavni cilj obstanek med elitno druščino. V primerjavi z minulo sezono smo obdržali ekipo in v njo pripeljali še dva novinca. Nobena zmaga pa ne bo lahka.”

EPIC MISEL POSTOJNA

Aleš Lenassi, trener: "Želimo si obstanka v ligi UPC, saj imamo zelo mlado ekipo, ki je glede na prejšnjo sezono spremenjena. Potihem pa celo upamo na uvrstitev v ligo za prvaka."

Avtor: KZS/Matej Avanzo, kosarka.si in STA
10.06.11 / Liga Telemach

Le še ena tekma je ostala do konca te sezone Lige Telemach in dobili...

10.06.11 / Liga Telemach

Kljub temu, da je bila že sobotna druga tekma finala Lige Telemach...

09.06.11 / Liga Telemach

Polzela. Tonči Mašina v prihajajoči sezoni ne bo sedel na...

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011