25.09.2008 / LIGA UPC

Potem ko so v sredo osvojili prvo domačo lovoriko v sezoni, superpokal Slovenije, so košarkarji prenovljene in okrepljene Union Olimpije danes v Ljubljani napovedali še lov na preostala dva naslova: državnega (v ligi UPV) in pokalnega (v pokalu Spar). Prav tako "zmaji" merijo med najboljših 16 v evroligi in med štiri v ligi NLB.

"Imamo vizijo, da Olimpija v treh letih postane klub, katerega posledica trdega dela in kolektivnega duha bo uspeh. S tem ne mislim le na trdo delo v ekipi, nad čimer bo bedel trener Aleksandar Džikić, ampak tudi v upravi, kjer bom za trdo delo in dobro ekipno vzdušje skrbel sam," je dejal predsednik kluba Dušan Mitič, ki je napovedal tudi popolno sanacijo dolgov v treh letih, povečevanje proračuna ekipe leto za letom ter tudi povečanje prihodkov od prodaje izdelkov, vstopnic ... Ti prihodki naj bi v proračun kluba prinesli 20 odstotkov sredstev.

A navijače ljubljanskega kluba - ta naj bi v treh letih postal tudi stalen izzivalec za "final four" evrolige - bo bržkone najbolj zanimala tekmovalna plat. "Cilji ne morejo biti drugačni kot osvojitev obeh domačih lovorik, saj mora biti Olimpija na domačih tleh vedno v vrhu. Vesel sem, da smo osvojili superpokal, saj so se novinci lahko spoznali s specifičnostjo igranja v Sloveniji. Sestavili smo konkurenčno ekipo, ki je boljša od tiste v prejšnji sezoni, in verjamem, da bomo z gledljivo košarko spet napolnili tudi naš Tivoli," pa je pojasnil podpredsednik Peter Vilfan.

Med novinci v klubu, ki je sicer za sezono 2008/09 prodal že 1000 letnih vstopnic, je največ pozornosti požel povratnik v zeleno-beli dres, Makedonec Vlado Ilievski. "Vesel sem, da bom spet zaigral v Ljubljani. Uprava je trdo delala in sestavila dobro ekipo. Mislim, da je pred nami dobra sezona. Olimpija je vedno imela najvišje cilje in tako je tudi tokrat. Osvojitev superpokala je pomembno dvignila samozavest, moramo pa se še uigrati, za kar bo prva priložnost že na turnirju v Tivoliju, ki se bo začel v petek," je povedal Ilievski, ki mu je trener Džikić namenil vlogo prvega in glavnega organizatorja igre.

Pod košem naj bi Olimpiji dodano vrednost dal Vladimir Golubović, lani najboljši skakalec v ligi NLB. "Olimpija je bila že v preteklosti odlična odskočna deska za ligo NBA in največje evropske klube. Vesel sem, da sem tu in da bom s pomočjo trenerja Džikića še napredoval," pravi Golubović, ki ob Damjanu Rudežu, Jonathanu Wallaceu in reprezentančnemu branilcu Jaki Klobučarju predstavlja "novi val" Olimpije 2008/09. Zaenkrat je v ekipi tudi Tyler Crawford, ki pa bo bržkone kmalu končal svoje bivanje pod Rožnikom, saj klub na mestu "dvojke" išče kakovostnejšo okrepitev, ob tem pa je na tem igralnem položaju "domač" tudi trenutno poškodovani Klobučar.

Za delitev izkušenj bo v novi sezoni zadolžena trojica Marko Milič, Jasmin Hukić in Ilievski. "Moji fantje morajo na vsaki tekmi dati vseh sto odstotkov, potem bom zadovoljen. To ne bo vedno zadostovalo za uspeh, ampak težimo k temu, da bo želja prava. Ekipa je izbrana, v prihodnji sezoni bomo menjali le dva ali tri igralce. Zato bomo skušali med sezono na višjo raven spraviti naše mlajše igralce in pri tem lahko tudi Milić, Ilievski in Hukić, ki imajo edini evroligaške izkušnje, veliko pripomorejo. Ne bom rekel, da je ekipa boljša ali slabša od lanske, je pa drugačna. Nikakor ne bomo igrali tako kot lani. Ne nazadnje smo se letos odločili za dominantnega organizatorja igre Ilievskega," je pojasnil ljubljanski strateg.

Sezona v ligi NLB se bo začela že prihodnji konec tedna, medtem ko bo Olimpija prvo tekmo v evroligi igrala 23. oktobra. Že v petek pa se bo v Ljubljani začel zelo močan turnir, na katerem bodo poleg Olimpije nastopili še Panathinaikos, Maccabi in Fenerbahče. "To je priložnost, da Ljubljana vidi na delu vrhunske ekipe. Za nas rezultatsko ne bo tako pomemben, predvsem bo to ob uigravanju nekakšna selekcija, kdo je pravi in kdo ne. Kako smo pripravljeni psihično, kako prenašamo stres. Lani je bilo preveč tega, da so nekateri igralci motivacijo 'prilagajali' moči tekmeca. Moramo biti profesionalci, imeti zmagovalno miselnost, zato moramo igrati enako motivirano tako proti npr. Kopru kot proti Panathinaikosu," je zaključil Džikić.

Avtor: STA
10.06.11 / Liga Telemach

Le še ena tekma je ostala do konca te sezone Lige Telemach in dobili...

10.06.11 / Liga Telemach

Kljub temu, da je bila že sobotna druga tekma finala Lige Telemach...

09.06.11 / Liga Telemach

Polzela. Tonči Mašina v prihajajoči sezoni ne bo sedel na...

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011