18.07.2008 / OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

Slovenska moška članska reprezentanca je v četrtfinalu olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Atenah v petek s 70:81 izgubila proti Portoriku in tako ostala brez premiernega nastopa na največjem športnem dogodku. Žal našim na najbolj pomembni tekmi nišel od rok met za tri točke (7:24), odločilna pa je bila serija sedmih trojk srednjeameriških tekmecev, ki so jih ti nanizali v tretji četrtini.

Slovenija : Portoriko 70:81 (15:21, 19:13, 18:25, 18:22)

STATISTIKA

Atene - Dvorana OAKA, gledalcev 700, sodniki: Giersch (Avstralija), Perez (Španija), Dos santos (Brazilija).

Slovenija
: Zagorac, Lakovič 10 (3:3), Klobučar, Bečirovič 12 (2:4), Nesterovič 10, Dragič 5 (2:2), Slokar 16 (2:4), Joksimovič 3, Preldžič 2, Lorbek 3, Drobnjak, Zupan 9 (2:2).

Portoriko: Ramos 8, Barea 8 (6:6), Rivera, Arroyo 17 (4:7), Mojica 9 (1:2), Camacho, Ayuso 12 (3:3), Sanchez 5 (2:2), Villafane, Falcon 5 (1:1), Lee 11, Santiago 6 (2:2).

Slovenski uvod je bil naravnost sanjski: na semaforju se je v 3. minuti svetil izid 7:2, Rašo Nesterovič in Uroš Slokar sta bila absolutna gospodarja pod obročema, najbolj nevarna portoriška igralca Carlos Arroyo in Larry Ayuso pod nadzorom, 220 cm visoki center Peter John Ramos pa si je že v tretji minuti prislužil drugo osebno napako.

Po četrti minuti, ko je Domen Lorbek "ponovil vajo" iz kanadskega obračuna in si "ekspresno" prislužil tretjo osebno napako, pa se je v slovenski igri zalomilo. Branilska naveza Sani Bečirovič-Jaka Lakovič je solidno opravila svojo nalogo v obrambi, v napad pa jima - z izjemo nekaterih asistenc - ni steklo. Bečirovič je v prvem polčasu iz sedmih poskusov zadel le en met, oba Lakovičeva poskusa pa sta zgrešila cilj.

Srednjeameriški košarkarji so znali izkoristiti zadrego tekmecev, počasi so začeli prevzemati pobudo na atenskem parketu in prvič povedli s 7:6. Pipan je počasi v ogenj začel pošiljati igralce s klopi, a Goran Dragič, Nebojša Joksimovič in Emir Preldžič prav tako niso bili posebej razpoloženi. V prvih desetih minutah je slovenska igra slonela zgolj na Nesteroviču (7 točk) in Slokarju (6 točk), medtem ko je edini točki zunanje vrste prispeval Dragič, pa še te s črte za proste mete.

Slovenska zasedba je v prvem polčasu dobro "ukrotila" Arroyo in Ayusa, a razmahnili so se manj razvpiti igralci, predvsem Carmelo Lee in Javier Mojica. Po njunih zadetih trojkah si je Slovenija nakopala največji zaostanek (15:24), do končnice polčasa pa je portoriško vrsto vendarle ujela. V njeni igri ni bilo veliko šarma, zato pa so se slovenski košarkarji izkazali z bojevitostjo, ki jim je v 18. minuti navrglo vnovično vodstvo s 30:29.

V drugem polčasu so portoriški košarkarji povsem zasenčili slovenske. Na krilih Arroya, ki je v tretji četrtini zadel vse tri svoje trojke, so si že v četrti minuti nadaljevanja priigrali osem točk prednosti (41:49). Izbranci Aleša Pipana so jim le minuto kasneje ponovno zadihali za ovratnik in se s trojko Lorbka približali na dve točki zaostanka (47:49), nato pa znova padli in po zadetem metu izjemno razpoloženega Arroye za tri točke v 29. minuti znova zaostali za osem (49:57).

V zadnji četrtini je upanje na slovensko zmago tlelo do 34. minute, ko je najprej Lakovičev poskus za tri točke razparal mrežico za 59:63, v naslednjem napadu pa je Bečirovič - po namernem prekršku Ayusa - zadel oba prosta meta in znižal na 61:63. V zadnjih šestih minutah so naši košarkarji naredili preveč napak, z vsemi 'žavbami' namazani Portoričani pa so z rutinsko igro zdržali prednost. Najprej je žebelj v slovensko košarkarsko krsto z zvrhano mero sreče zabil do tedaj nevidni orjak Ramos, ki je svoje soigralce v 36. minuti popeljal do vodstva s 70:63, nato pa so mu sledili še drugi izkušeni in silno nepredvidljivi portoriški košarkarji.

Avtor: STA
22.07.08 / OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

Košarkarska zveza Slovenije, slovenska delegacija na olimpijskih...

18.07.08 / OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

Potem ko sta si zmagama v sobotnem polfinalu prvi dodatni olimpijski...

17.07.08 / OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

"Prek Aten v Peking" je slogan slovenske košarkarske odprave v grški...

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011