17.07.2008 / OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

"Prek Aten v Peking" je slogan slovenske košarkarske odprave v grški prestolnici, ki jo v petek, 18. julija, čaka najbolj pomembna preizkušnja na kvalifikacijskem turnirju za nastop na avgustovskih olimpijskih igrah v Pekingu. V dvorani OAKA se bo v četrtfinalu pomerila s Portorikom, tekma pa se bo pričela ob 14.30.

V našem taboru se zavedajo pomembnosti tekme s Portorikom, od sredine popoldanske zmage Hrvatov v odločilni tekmi za prvo mesto v skupini D je njihovo življenje usmerjeno le enemu cilju - ugnati Portoričane in počakati na polfinalnega tekmeca iz grško-novozelandskega četrtfinalnega obračuna.

Izbranci Aleša Pipana so uvodni tekmi v skupini C opravili z odliko, "skrivnostneže" iz Južne Koreje so kljub pomanjkljivim informacijam ugnali z rutinsko igro, v drugem dvoboju pa so po všečni in kakovostni predstavi padli še solidni Kanadčani. Dva dneva tekmovalnega premora so izkoristili za temeljito pripravo za Portoričane, posebne zdravniške oskrbe pa je bil v slovenskem taboru deležen le Sani Bečirovič, ki si je na ponedeljkovi uvodni tekmi poškodoval stegensko mišico.

Slovenski košarkarji so na zadnjih dveh medsebojnih tekmah ugnali Portoričane: na svetovnem prvenstvu v deželi vzhajajočega sonca leta 2006 z 90:82, v mariborski generalki za atenski kvalifikacijski turnir pa z 79:68. A v slovenskem taboru se ne ozirajo na tradicijo in pravijo, da bo petkov obračun povsem nova zgodba.

"Moji košarkarji se zavedajo, da je pred njimi vse prej kot lahka tekma. Portoriška zasedba je zelo močna na zunanjih in centrskih položajih. Naš primaren cilj bo z agresivnim pristopom zaustaviti njihovo izjemno močno zunanjo navezo. Carlos Arroyo, Larry Ayuso, Jose Juan Barea in drugi so odlični strelci. Moramo preprečiti njihove čiste mete in jim onemogočiti, da zadihajo. Izjemno pomembno bo dobiti skok pod našim obročem," je pred petkovim obračunom dejal selektor slovenske reprezentance Aleš Pipan in dodal: "Na uvodnih dveh tekmah je bila obramba boljši del našega moštva. Nepopustljivost je še vedno glavna odlika mojih fantov, v napadu pa so še rezerve. Imamo določene napadalne variante, ki jih doslej še nismo prikazali."

Velika odgovornost bo na ramenih Bečiroviča, ki je v zadnjih dneh vadil pod posebno zdravniško oskrbo. "Poškodba je pod nadzorom, do petka bom povsem nared. Naša glavna skrb bo ustaviti portoriške branilce, v nasprotnem primeru ... V naši igri so še številne rezerve, predvsem pa moramo zadeti naše mete po izdelanih akcijah, kar nam je na dosedanjih dveh tekmah le na trenutke uspevalo," pravi Bečirovič.

Portoriška zasedba tudi na atenskem turnirju skrbno neguje kult nepredvidljive zasedbe, ki zna gledalce osupniti s svojim košarkarskim šarmom, a tudi močno razočarati. Na zadnjem dvoboju s Hrvaško je Portoriko v prvih desetih minutah deloval kot ameriško sanjsko moštvo iz Barcelone leta 1992, v preostalem obdobju igre pa je bila njihova predstava izjemno bleda, predvsem v obrambi. "Portoriška norost" se bo zagotovo zgodila tudi na petkovem četrtfinalnem obračunu s Slovenijo, eden najbolj pomembnih členov v košarkarski verigi naših tekmecev Larry Ayuso pa pravi: "Slovenijo dobro poznamo, z njo smo se v bližnji preteklosti že srečali. Gre za zelo telesno močno reprezentanco, ki zna igrati z glavo, a bolj se moramo ukvarjati z našo igro. Predvsem z obrambno, ki na dosedanjih tekmah ni bila na najvišji ravni," pravi Ayuso.

POSTAVI

- Slovenija: 4 Željko Zagorac (204 cm), 5 Jaka Lakovič (185 cm), 6 Jaka Klobučar (198 cm), 7 Sani Bečirovič (194 cm), 8 Rašo Nestreovič (213 cm), 9 Goran Dragič (190 cm), 10 Uroš Slokar (210 cm), 11 Nebojša Joksimovič (193 cm), 12 Emir Preldžič (204 cm), 13 Domen Lorbek (198 cm), 14 Dragiša Drobnjak (201 cm), 15 Miha Zupan (206 cm). Selektor: Aleš Pipan.

- Portoriko
: 4 Peter John Ramos (220 cm), 5 Jose Juan Barea (181 cm), 6 Filiberto Rivera (187 cm), 7 Carlos Arroyo (188 cm), 8 Javier Mojica (190 cm), 9 Joel Jones Camacho (196 cm), 10 Larry Ayuso (190 cm), 11 Ricky Sanchez (212 cm), 12 Luis Villafane (208 cm), 13 Alex Falcon (200 cm), 14 Carmelo Lee (200 cm), 15 Daniel Santiago (216 cm). Selektor: Manuel Cintron.

Avtor: STA
22.07.08 / OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

Košarkarska zveza Slovenije, slovenska delegacija na olimpijskih...

18.07.08 / OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

Potem ko sta si zmagama v sobotnem polfinalu prvi dodatni olimpijski...

18.07.08 / OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

Slovenska moška članska reprezentanca je v četrtfinalu...

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011