27.12.2007 / DAN SLO KOŠARKE 2007

V sredo, 26. decembra, je novomeška dvorana Leona Štuklja gostila veliki športni dogodek, imenovan Dan slovenske košarke 2007. Deseturno dogajanje se je po tekmah mladinskih kategorij končalo s 125 minut dolgo spektakularno člansko tekmo, na kateri smo videli precej dogovorjenih trikov, nastopov, zabijanj, posamičnih tekmovanj in za konec še veliki finale - skok prek avta Slovenca Miča Iliča v čast 15-letni reprezentančni karieri Marka Miliča.

Po več kot 24-urni pripravi dvorane Leona Štuklja se je ob 12.30 v sredo začel 17. Dan slovenske moške košarke. Prvič v zgodovini so za začetek na njem zaigrali mlajši pioniriji, košarkarji, mlajši od 12 let. Zatem sta sledili tekmi mladincev in kadetov, ob 17.45 pa je napočil čas za prvi vrhunec večera - dvoboj najbolj nadarjenih slovenskih pionirjev (fantje, stari do 14 let). Na njem so poleg 35 nadebudnih košarkarjev sodelovali še slovenska članska reprezentanta Jaka Klobučar in Goran Dragić ter igralec izbrane vrste mlajših članov do 20 let Matej Krušič.

Skupaj z mladimi talenti so uprizorili vse mogoče. Dragić in Klobučar sta se v drugi četrtini preoblekla v sodnika in delila pravico, enkrat je na parket "skočilo" vseh 18 košarkarjev selekcije Zahoda in "neopazno" igralo skorajda minuto, videli smo tudi kopico "trikov" Klobučarja in Krušiča, ki sta igrala vsak za eno moštvo, vsi trije "izkušeni" pa so naslednikom podelili ničkoliko uporabnih nasvetov. O tem, da je šlo za pravo tekmo z vsemi značilnostmi spektakla, veliko pove že podatek, da si jo je ogledalo skorajda 1000 ljubiteljev košarke.

A teh je bilo še vsaj dvakrat več v nadaljevanju, ko se je začel pripravljati šov za veliki finale - tekmo članskih selekcij Zahoda in Vzhoda. Najprej so bile na vrsti kvalifikacije tekmovanja v metu za tri točke, sledil je koncert glasbene skupine Mama z Rock Otočec fanti, malce čez osmo uro zvečer pa je na igrišče priteklo 25 košarkarjev (upoštevaje tudi, žal, poškodovanega Gorana Dragića).

Z vklopom v nesposredni prenos na drugem programu TV Slovenija se je ob 20.25 začel dvoboj najboljših košarkarjev lige UPC Telemach. Ob popolnoma ugasnjenih glavnih reflektorjih se je za odlično izkazala vsa oprema, ki so jo organizatorji dvignili pod strop dvorane Leona Štuklja. Kar dve toni in pol "materiala" je osvetlilo uvodni nastop Zmajčic, dodatno ozvočenje je bobnelo in nazadnje pričaralo izjemno vzdušje, ki ga je nato še dodatno dvignil poldrugo minuto trajajoč pravljični laserski šov. Pa to še ni bilo vse. Sledila je namreč predstavitev igralcev v slogu lige NBA, za sladico pa še izjemna izvedba slovenske himne v interpretaciji slovenske operne pevke ganskih korenin Leticie Yebuah.

In tekma se je začela, ves čas pa so se vsi košarkarja bolj kot obrambi posvečali napadu. No, pravzaprav so se posvečali samo napadu, kar takim tekmam navsezadnje tudi pritiče. Vmes so se zgodila tekmovanja v metu za tri točke (zmagovalec Robert Troha), spretnostnem poligonu Planetov Basket master (Rene Žvan) in zabijanju (Milan Sebič), podelitve nagrad najboljšim v minuli sezoni (najboljši slovenski igralec do 20 let je postal Gašper Vidmar, najboljši slovenski košarkar Matjaž Smodiš, najboljši igralec lige UPC Telemach Robert Troha in najboljši slovenski trener Memi Bečirovič) ter podelitev posebne nagrade za izjemen prispevek k razvoju slovenske košarke, ki jo je iz rok predsednika KZS Dušana Šešoka prejel dolgoletni športni novinar Stane Trbovc, ki je lani praznoval 50. obletnico dela v košarki.

Marsikaj se je zgodilo tudi med igro. Glasbena skupina je odigrala nekaj "kitic" v živo, videli smo nenavadni sodniški striptiz, akcijo trojice G. Dragić-Milič-Ja. Močnik na svoj koš, podajanje sodnikov z igralci, zabijanja, atraktivne točke, nastope Zmajčic, plesne skupine Daisy girls s 30 najmlajšimi Krkinimi košarkarji in še in še. Vse se je končalo z novim laserskim šovom in fantastično predstavitvijo igralca tekme Jureta Balažiča, ki se je v popolni tekmi na sredini igrišča kar naenkrat pojavil v soju žarometov in dima, še prej pa se je, jasno, zgodil dogodek večera.

Šlo je za spektakularno slovo Marka Miliča od slovenske članske reprezentance in še bolj za priznanje za vse, kar "Milko" storil za popularizacijo slovenske košarke. Organizatorji so mu pripravili pravi, pravcati spektakel, za nameček "ozaljšan" s kopico besednih iger. Najprej je namreč s pomočjo trampolina prek športnega avtomobila zabil Marko, član novomeške akrobatske skupine Leteči norci. Veličastno zabijanje s salto je opravil v prvem poskusu.

Nato se je zdelo, da je vsega skupaj konec, a je uradni napovedovalec vendarle še povprašal občinstvo, če v njem sedi kdo, ki bi lepotca na štirih kolesih preskočil kar brez pripomočkov za odriv in za pristane. In se je našel! Na plan je stopil Mičo Ilič, 23-letni Mariborčan, ki študira v Bremnu, igra pa v prvi nemški regionalni ligi. Za večino slovenskih košarkarskih navdušencev neznan košarkar je sicer zmagal že na nemški tekmi All Star, letos pa na neuradnem svetovnem prvenstvu v ulični košarki vse tekmece opdravil s tem, ko je v finalu preskočil pet v vrsto postavljenih dvometrašev.

A tokrat je bil Mičo le kulisa. Kulisa v čast Marku Miliču, ki so mu organizatorji pripravili veliko presenečenje. V novi besedni igri (na dresu je Miču namreč pisalo M.Ilič) si bo namreč v živo lahko ogledal skok prek avtomobila, s katerim se je sam proslavil leta 1995, prav tako na Dnevu slovenske košarke, ki je takrat potekal v ljubljanskem Tivoliju. In res. Mičo Ilič je dvignil dvorano na noge, vzel zalet in - v prvem poskusu - silovito zabil prek športnega avtomobila!

Navdušenje Marka Miliča je bilo velikansko, po izbruhu veselja pa so pri KZS zaigrali še na njegova čustva in mu podelili veliko sliko njegovega zabijanja, ki jo je pred ducat leti napravil znan slovenski fotograf Bor Dobrin, ter za nameček še dva majcena dresa slovenske reprezentance za Miličevi hčeri Elo in taro ter malce večjega za ženo Vesno.

Skratka, spektakel je ponudil obilo užitkov vsem, ki so si ga ogledali ali v njem sodelovali, kot darilo pa smo ga na KZS podarili vsem košarkarskim zaljubljencem na čelu z Markom Miličem, ikono slovenske košarke, ki mu ob tej priložnosti še enkrat izrekamo iskreno zahvalo za vse, kar je vrhunskega storil za popularizacijo nam tako ljube igre.

Avtor: KZS
28.12.07 / DAN SLO KOŠARKE 2007

Za konec poročanja o Dnevu slovenske moške košarke 2007, ki se...

28.12.07 / DAN SLO KOŠARKE 2007

Na Dnevu slovenske moške košarke rezultati niso bili pomembni, zato...

28.12.07 / DAN SLO KOŠARKE 2007

Osrednja tekma 17. Dneva slovenske moške košarke je bil dvoboj...

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011