16.09.2007 / EP 2007 za moške (Španija)

Potem ko je slovenska reprezentanca z izjemno zadnjo četrtino (37:17) v dvoboju za 7. mesto na evropskem prvenstvu z 88:74 premagala Francijo, so bili obrazi slovenske delegacije po nekaj nesrečnih dneh znova vedri. Kako tudi ne? Slovenska izbrana vrsta je že uvrščena na EP 2009 in na dodatne kvalifikacije za olimpijske igre 2008. Kaj pa so po dvoboju Slovenija : Francija povedali glavni akterji? O tem več v nadaljevanju ...

Aleš Pipan, selektor slovenske reprezentance: "Ni bilo lahko po dveh zaporednih porazih motivirati igralcev za to tekmo. Toda ostali smo skupaj, tako kot smo bili skupaj, ko smo zmagovali, smo enotnost ohranili tudi, ko nam ni šlo dobro od rok. Košarkarji so dokazali, da imajo izjemen značaj, voljo in hrabrost. Pokazali so, kako se je treba boriti za državni grb. Lahko jim le čestitam in se jim zahvalim, za to kar so dosegli. Ta reprezentanca ima svetlo prihodnost."

Rašo Nesterović, kapetan slovenske reprezentance: "To je bil izjemen dosežek ekipe. Po dveh zaporednih porazih smo dokazali, da znamo igrati košarko. Uvrstili smo se v kvalifikacije za olimpijske igre in naslednje evropsko prvenstvo. To je velika stvar za majhno Slovenijo. In to ne le za nas, ampak za vse prihodnje rodove. Država, ki ima dva milijona prebivalcev, je v svetovnem in evropskem vrhu. Jaka Lakovič je odigral izjemno partijo, je velik igralec, kar je znova dokazal danes po poškodbi Dragića."

Uroš Slokar, krilni center slovenske reprezentance: "Proti Franciji smo zaigrali drugače. V pravem trenutku smo naredili vse potrebno. Izgubili smo dve težki tekmi, v tretje pa je šlo rado. Ta dosežek ima več razsežnosti. Ni se nam potrebno kvalificirati za naslednje evropsko prvenstvo, na katerega smo uvrščeni neposredno, zagotovili smo si tudi nastop v dodatnih kvalifikacijah za OI. Ne vem, če je dovolj ljudi, ki znajo to ceniti. Smo majhna država z majhnim zaledjem, ki pa se bori z vsem srcem."

Matjaž Smodiš, krilni center slovenske reprezentance: "Dovolj časa je minilo, da smo prebrodili prvi šok proti Grčiji. Poraz z Nemci je bila posledica tekme z Grčijo. Vsi smo se že videli v polfinalu in v boju za medalje. Menil sem, da se ne bomo pobrali niti tokrat, ker je bilo čutiti večjo mrtvino pred tekmo s Francozi kot po tekmi z Grčijo. Za slednjo smo vedeli, da je močna reprezentanca. Proti Nemčiji smo si nato v šali dejali, dajmo še te Nemce premagat, da uresničimo cilj. Zadnji poraz je pri meni pustil večje posledice. Do zadnje četrtine nisem verjel v naš uspeh, potem pa smo z borbenostjo in enotnostjo, kljub vsem poškodbam, dokazali, da se da vse narediti."
   
Erazem Lorbek, center slovenske renceprezenta: "Po tekmi z Nemčijo smo dobro spali, analizirali napake ter se pripravili na Francoze. Veseli smo, da smo dobili to tekmo in se uvrstili na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. Začeli smo dobro, potem so nas Francozi ujeli. Držali smo stik z njimi, na koncu pa je prevladala večja želja po zmagi. Enostavno smo si je mi bolj želeli."

Claude Bergeaud, selektor Francije: "Tri četrtine tekme smo imeli igro, v zadnjih desetih minutah pa nas je Slovenija povsem dotolkla. Prikazala je neverjetno natančnost z razdalje in na koncu zasluženo slavila zmago. Te zmage smo si vsi želeli, saj je bilo sedmo mesto naš osnovni cilj. Mnogi so sicer napovedovali boj za medalje, toda na takem turnirju je ena žoga lahko odločilna in prav to se nam je zgodilo v četrtfinalu proti Rusiji. S tistim porazom smo izgubili zanimanje za prvenstvo."

Boris Diaw, krilni center francoske izbrane vrste: "Nismo izpolnili ciljev, ki smo si jih zadali pred prvenstvom. Prav nobenega. Vsi smo razočarani. Potrebne bodo spremembe v reprezentančni košarki."

Tony Parker, organizator igre francoske izbrane vrste: "Težko je sprejeti ta poraz, s katerim smo povsem skazili reprezentančno košarko."

Joseph Gomis, branilec francoske izbrane vrste: "Igrali smo slabo, zlasti v zadnji četrtini, ko smo dopustili tekmecu, da je dosegel neverjetno veliko število košev. Razočaran sem."

10.06.11 / EuroBasket 2013

KD Ježica vabi vse ježiške igralce, njihove sorodnike in nekdanje...

03.06.11 / Ženske reprezentance

Druga skupina kandidatk za nastop v kadetski reprezentanci je, tako...

19.05.11 / Sodniki in komisarji

Na četrtkovi izredni skupščini Združenja košarkarskih...

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011