16.09.2007 / EP 2007 za moške (Španija)

Potem ko je imela slovenska moška reprezentanca na evropskem prvenstvu v Španiji in tudi pred njim smole na pretek, se je nazadnje po nesrečnem porazu v četrtfinalu proti Grčiji (62:63) vendarle pobrala in si z zmago nad Francijo (88:74) v tekmi za 7. mesto priigrala preboj v dodatne kvalifikacije za olimpijske igre in se za nameček še neposredno uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo leta 2009 na Poljskem.

SLOVENIJA : FRANCIJA 88:74 (18:17, 18:23, 15:17, 37:17)

Madrid - Dvorana Palacio de Deportes de la Comunidad de Madrid, sodniki Lamonica (Italija), Pilipauskas (Litva) in Radović (Hrvaška), gledalcev 1000.

STATISTIKA

POTEK TEKME (play-by-play)

IZJAVE PO TEKMI

Tekma so pri Sloveniji začeli Jaka Lakovič, Domen Lorbek, Goran Jagodnik, Matjaž Smodiš in Rašo Nesterović. Na krilih slednjega so naši po dobrih treh minutah prešli v vodstvo z 10:2, zato se je francoski selektor Claude Bergeaud hitro moral odločiti za prvo minuto odmora. "Galski petelini" so nato nanizali štiri zaporedne točke, a zenako mero so jim Slovenci vrnili po tem, ko je "time out" vzel še Aleš Pipan. V 7. minuti so tako s košem Nesterovića (dotlej 8 točk) naši vodili s 14:6. Nato pa se je začela sodniška farsa (za eno odločitev so potrebovali celo več kot dve minuti) z dosojeno tehnično napako Alešu Pipanu in štirimi prostimi meti Francozev. Sodniki so našim tako vzeli ritem, kar so tekmeci izkoristili in z nizom 11:0 v 9. minuti prišli do vodstva s 17:14. Pipanovi izbranci so se nato le zbrali in prvo četrtino končali s štirmi zaporednimi točkami in rezultatom 18:17. Žal pa je zavoljo tretje osebne napake na klopi za rezervne košarkarje obsedel Goran Jagodnik.

Na začetku druge četrtine je poškodovanega Gorana Dragića (dobil je hud udarec v desno ramo, ki mu je takoj hudo zatekla) zamenjal Jaka Klobučar, a kljub temu so se naši pobrali in s trojko Jake Lakoviča v 13. minuti prešli v vodstvo s 25:21. Kasneje so slovenski košarkarji vodili že z 29:24, a zatem zapravili nekaj napadov, dobili osem zaporednih točk in v 16. minuti zaostajali z 29:32, tik ob koncu drigih 10 minutah pa že s 33:40. K sreči je Matjaž Smodiš v zadnji sekundi prvega polčasa zadel za tri točke in razliko pre drugo polovico dvoboja tako zmanjšal na 36:40. Kako neusmiljeni so bili do naših, pove podatek, da so Slokar, Lakovič in Jagodnik na odmor odšli s po tremi osebnimi napakami.

Drugi polčas so za Slovenijo začeli Jaka Lakovič, Jaka Klobučar, Goran Jagodnik, Matjaž Smodiš in Rašo Nesterović. Sprva so se hitro približali na 39:40, nato pa dobili pet zaporednih točk in natanko štiri minute do konca tretje četrtine je slovenski selektor Aleš Pipan pri rezultatu 39:45 vzel minuto odmora. Sledile so štiri naše točke, a kaj, ko so nato tekmeci nato ušli na sedem točk razlike - 43:50 in 45:52 (27. minuta). Ob koncu tretje četrtine pa prek razpoloženega Tonyja Parkerja (dotlej 21 točk) dvakrat vodili že z osmimi točkami - 55:47 in 57:49.

Na prehodu iz tretje v zadnjo četrtino pa so naši na krilih Uroša Slokarja in Jake Lakoviča napravili zasuk. Prvi je nanizal trojko, koš in prosti met, drugi koš in met za tri točke. Po nizi 11:0 so naši košarkarji v 32. minuti prešli v vodstvo s 60:57. Slokar je trojko zadel še enkrat in sedem minut pred koncem tekme je bil rezultat 63:59 za "zelene". Trojko je nato dodal še Goran Jagodnik - 66:61 (35. minuta). Pa to še ni bilo vse. Padla je namreč nova, Lakovičeva. Pet minut in 17 sekund pred zadnjo sireno je tako pri rezultatu 69:61 v korist Slovenije (niz 20:4) francoski selektor Claude Bergeaud vzel "time out". A "Jale" je zadel nov met za tri točke in tri minute in pol pred iztekom dvoboja je Slovenija vodila z 72:61. A za tri je zadel še Smodiš - 75:63! Pri rezultatu 77:65 so 2 minuti in 18 sekund pred koncem izbranci Aleša Pipana imeli žogo, Bergeaud pa je vzel nov "time out". Kmalu je razlika znašala že 14 točk (81:67) in Slovenija je na EP izpolnila cilj, ki si ga je zastavila pred odhodom na Pirenejski polotok. Osvojila je sedmo mesto in se s tem uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo leta 2009 na Poljskem, hkrati pa si zagotovila tudi mesto v dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre.


KAKO DO OLIMPIJSKIH IGER?

Letošnje evropsko prvenstvo je, tako kot ostala celinska tekmovanja in lansko svetovno prvenstvo, izjemnega pomena tudi zato, ker gre se je prek njega mogoče kvalificirati na olimpijske igre, ki jih bo avgusta prihodnje leto gostil Peking. Tja se je kot svetovni prvak že uvrstila španska izbrana vrsta, poleg nje pa so si vstopnico na celinskih prvenstvih zagotovile reprezentance Kitajske (gostiteljica OI), Angola (afriški prvak), ZDA, Agrentina (finalista prvenstva obeh Amerik), Iran (predstavnik Azije) in Avstralija (predstavnik Oceanije). Stara celina bo dala še najmanj dva predstavnika (najboljši ekipi z EP neupoštevajoč Španijo), za zadnja tri prosta mesta na olimpijskem turnirju pa se bo v sredini julija 2008 udarilo ducat moštev s celega sveta.

Med dvanajstimi ekipami, ki bodo sodelovale na dodatnem kvalifikacijskem turnirju, bodo štiri iz Evrope, kar pomeni, da s tekmovanja najboljših na stari celini tja vodijo mesta vse do sedmega. Poleg tega bo to mesto "čarobno" tudi za preboj na EP leta 2009, ki ga bo gostila Poljska. Tja se bodo namreč neposredno (brez kvalifikacij) uvrstili vsi četrtfinalisti z izjemo tistega, ki bo zasedel nehvaležno osmo mesto.

Velja poudariti še to, da bo kvalifikacijski turnir za OI, kot je sporočila FIBA, gostil eden od dvanajstih udeležencev le-tega, kdo bo to, pa bo jasno na sestanku glavnega odbora FIBA, ki bo 8. in 9. decembra 2007 v Chicagu. Poleg štirih predstavnikov stare celine so na kvalifikacije že uvrščeni Kamerun, Zelenortski otoki, Portoriko, Brazilija, Kanada, Libanon, Južna Koreja in Nova Zelandija.


Olimpijski košarkarski turinir (12 udeležencev)

 • Kitajska (gostitelj)
 • Španija (svetovni prvak)
 • Angola (Afrika)
 • ZDA (predstavnik Severne in Južne Amerike)
 • Argentina (predstavnik Sverne in Južne Amerike)
 • Iran (Azija)
 • Avstralija (Oceanija)
 • dva predstavnika Evrope
 • tri reprezentance iz dodatnih kvalifikacij.

Dodatne kvalifikacije za OI (12 udeležencev)

 • Kamerun (Afrika)
 • Zelenortski otoki (Afrika)
 • Portoriko (Severna in Južna Amerika)
 • Kanada (Severna in Južna Amerika)
 • Brazilija (Severna in Južna Amerika)
 • Libanon (Azija)
 • Južna Koreja (Azija)
 • Nova Zelandija (Oceanija)
 • Štiri ekipe iz Evrope.
Avtor: KZS/Matej Avanzo
26.10.07 / 1. SKL za ženske

S prvimi odigranimi tekmami se je danes začela nova sezona...

26.10.07 / 1. SKL za ženske

V soboto se bo začela nova sezona ženskega članskega...

23.10.07 / KOŠARKA OD TU IN TAM

V okviru delovanja tekmovalne komisije smo se odločili, da bomo...

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011