14.07.2007 / EP DO 20 LET

Četudi se slovenska izbrana vrsta na evropskem prvenstvu za mlajše člane do 20 let, žal, ni uvrstila v boj za kolajne, se organizatorji velikega dogodka niso dali in kljub razočaranju naredili vse za to, da bi zadnji dnevi tekmovanja potekali na najvišji možni ravni. In v ozadju, jasno, ni manjkalo zanimivih prigod.

Krušič košarkar šele slaba tri leta

V časih, ko se vrhunski športniki začnejo kaliti tako rekoč že, ko stopijo iz plenic, se zdi prav neverjetna zgodba slovenskega centra Mateja Krušiča. Ta se je namreč s košarko začel ukvarjati šele pred slabimi tremi leti. Dotlej je bil namreč zaprisežen rokometaš. In ne le to, bil je vratar mladinskega moštva Celja Pivovarne Laško ter tudi slovenski reprezentant. A ko ga je danes na Košarkarski zvezi Slovenije zaposleni trener-inštruktor Dejan Mihevc (takrat trener pri Alposu Šentjurju) prepričal, da naj se ob svojih 211 cm preizkusi v košarki, je velikan kaj kmalu zaigral na evropskem prvenstvu. Leta 2005 ga je v postavo za tekmovanje najboljših mladinskih reprezentanc stare celine namreč uvrstil selektor Dalibor Damjanovič in zdaj, navzlic dokaj kratki košarkarski "bradi", že trka na vrata najboljših slovenskih klubov.

Prek 100 prostovoljcev skrbi za organizacijo

Poleg zaposlenih na Košarkarski zvezi Slovenije, članov KK Nova Gorica in italijanskih soorganizatorjev je za to, da je EP mlajših članov do 20 let potekalo tako, kot je potrebno, skrbelo prek 100 prostovoljcev. Vsaka ekipa je tako imela svojega atašeja, ostali pa so se ukvarjali z izgledom obeh prizorišč, urejanjem administrativnih podrobnosti, napovedovanjem na tekmah, delom v obeh medijskih središčih, na centru za akreditacije, s prevozi sodnikov, delegatov in uradnih oseb, razvažanjem vode in opranih dresov, animacijo na tekmah, brisanjem parketa, dežurstvom v obeh dvoranah in še marsičem.

Posnetki tekem so šli za med

Na velikih tekmovanjih, še posebej na tistih, na katerih ne manjka izjemno nadarjenih košarkarjev, so posnetki dvobojev vselej zelo iskano blago. Snemalni ekipi v Novi Gorici in Gorici sta poskrbeli, da s "peko" DVD-jev ni bilo težav, največ posnetkov pa so kupili predstavniki reprezentanc (za analizo tekmecev), ogledniki iz lige NBA in evropskih klubov, menedžerji in agenti. Po podatkih snemalnih ekip z obeh strani meje, je v povprečju na dan bilo prodanih nekaj prek 50 DVD-jev.

V petek in soboto trenerski seminar

V petek in soboto je v Novi Gorici potekal izjemno kakovostni trenerski seminar, na katerem je predavanja trenerja Barcelone Duška Ivanovića, pomočnika Željka Obradovića pri Panathinaikosu Dmitrisa Itoudisa in Aleksandra Džikića, pomočnika trenerja pri moštvu lige NBA, Minnesota Timberwolves poslušalo prek 100 slovenskih trenerjev. Ti so vsi po vrsti hvalili vsebine, ki jih je v sodelovanjem z Združenjem košarkarskih trenerjev Slovenije pripravila prej omenjena trojka. Še posebej zanimiva pa je bila izjava prve zvezde predavanj, Duška Ivanovića: "Želim si izpostaviti slovensko reprezentanco mlajših članov do 20 let, ki je na EP pokazala najlepšo košarko. Žal so izbranci selektorja Mira Alilovića imeli smolo ravno na najbolj pomembni tekmi, a za spodrsljaj jih ne gre obsojati. Gre za izjemno nadarjen rod, ki ga je potrebno zdaj vzpodbuditi za preboj v članski konkurenci, hkrati pa ga je nujno še naprej pravilno usmerjati."

Usodo mlajših članov že doživele kadetinje

Če slovenska reprezentanca mlajših članov do 20 let na evropskem prvenstvu v Novi Gorici in Gorici kljub enim samim porazom v osmih tekmah osvoji peto mesto, ne bo prva, ki ji sreča - milo zapisano - ni bila naklonjena. Enako usodo so lani na EP divizije B namreč doživele že slovenske kadetinje, ki so na Finskem prav tako bile pete, ob tem, da so v osmih dvobojih le enkrat morale priznati premoč tekmicam. A če so bili za slovenske mlajše člani usodni Rusi, jo je nežnejšemu spolu zagodla italijanska izbrana vrsta.

Avtor: KZS/Matej Avanzo
04.10.07 / Novinarski kotiček

Pred začetkom nove sezone lige UPC Telemach bomo v ponedeljek,...

19.07.07 / KOŠARKA OD TU IN TAM

Sani Bečirovič, 26-letni slovenski košarkar atenskega...

19.07.07 / Novinarski kotiček

Na voljo so vam e-novice KZS Pred kratkim smo na Košarkarski zvezi...

 
Košarkarska zveza Slovenije / Leskoškova 12, Ljubljana / kzs@kzs.si
Vse pravice pridržane / 2000 - 2011